Egypte verdubbelt bufferzone met Gaza

Het aantal aanslagen in het grensgebied is sterk gestegen AFP

Aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook worden 1220 huizen gesloopt. De sloop is nodig om de bufferzone aan de grens te verdubbelen van 500 meter tot een kilometer. Egyptische militairen zijn daar vandaag mee begonnen. De buffer van 500 meter werd in november aangelegd om de smokkel van wapens en het binnenkomen van militanten een halt toe te roepen.

De operatie zal midden volgende week klaar zijn. De bewoners van het grensgebied van de Sinaï en Gaza in Rafah aan de Middellandse Zee worden elders in de stad gehuisvest. Ze klagen dat de terreur is toegenomen sinds het afzetten van president Morsi en het aantreden van zijn opvolger Sisi.

Het Egyptische leger is al enkele maanden bezig met een grote anti-terreuroperatie in de Sinaï. Volgens het leger is het effect daarvan al zichtbaar. Tientallen extremisten zouden de Sinaï zijn ontvlucht en naar Libië zijn gegaan. Ook is het aantal terreuraanvallen in de Sinaï afgenomen. 

Smokkel

Alleen in de buurt van de grens met Gaza is de terreur nog niet afgenomen. In het gebied worden geregeld aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen. Het lijkt een verzamelplaats geworden voor islamitische extremisten. Egypte heeft aanwijzingen dat zij in Gaza worden getraind en bewapend, onder andere door Hamas. Ze komen het land binnen door tunnels en over zee met rubberboten. 

Mogelijk wordt de bufferzone later nog verder uitgebreid, tot 1500 of 2000 meter. Dan zouden honderden gezinnen moeten verhuizen. Voor deze mensen worden nieuwe wijken gebouwd. 

STER Reclame