EPA
NOS Nieuws

'Ik heb niets te maken met die idioten'

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

Door redacteur Hans Brom in Parijs

Parijs, een dag na de aanslag. De straten zijn nat, de hemel donkergrijs. Het verkeer heeft bezit genomen van de boulevards. 'Paris s’éveille', zong Jacques Dutronc, 'Parijs ontwaakt'.

Bij de krantenstal annex tabac staat een rij mensen, kranten in de hand. Daarnaast een kleine supermarkt, zoals er zoveel zijn in Parijs, gedreven veelal door mensen uit Algerije. Grote pallets met koopwaar staan er op de stoep, die twee mannen aan het leeghalen zijn en opnieuw op stapels achter in de winkel zetten.

Op mijn vraag hoe ze over de aanslag denken, zegt de oudste van de twee in gebroken Frans: “Afghanistan duizenden doden, Irak duizenden doden, Syrië duizenden doden. U denkt dat ik me druk maak om die twaalf doden hier?” Verder wil hij er niet over praten. En zeker niet op de foto. Die pallets moeten worden gelost, dat is zijn grootste zorg voor het moment.

Niets mee te maken

De jongste van de twee mannen neemt ook nauwelijks de tijd om me te woord te staan. Hij doet dat in het voorbijgaan, met twee grote dozen chips onder zijn armen. "U bent moslim?" vraag ik hem. “Jazeker", zegt hij, "maar met die lui die de aanslag hebben gepleegd, heb ik niets te maken. Ze zijn gek, idioten zijn het.”

Bent u niet bang dat nu alle Franse moslims als terrorist worden gezien, probeer ik voorzichtig. Daar moet hij een beetje om lachen. “Ach meneer”, zegt hij, “veel Fransen hebben al geen goed woord voor ons over. Maar ze komen hier wel hun boodschappen doen. Uiteindelijk kunnen ze niet zonder ons.”

Ze zijn gek, idioten zijn het

Een Parijzenaar van Algerijnse afkomst

De kranten in de schappen van de 'tabac' koppen natuurlijk zonder uitzondering over de aanslag van gisteren.

"Ils ne tuerons pas la liberté", zij zullen de vrijheid niet om zeep helpen, staat er groot op le Parisien. De linkse krant Libération heeft groot zwart op wit 'Nous sommes tous Charlie', wij zijn allemaal Charlie, de leus die gisteravond ook bij de grote demonstratie op de place de la République klonk.

De rechtse krant Le Figaro heeft het over 'la Liberté assassinée', de vrijheid vermoord, boven een paginagrote foto van de twee daders, het geweer in de aanslag.

Bij Le Monde kunnen ze er nog even over nadenken. Die komt pas rond het middaguur uit.

De krantenkoppen zetten de toon voor deze dag, een nationale dag van rouw. En van protest. Niemand neemt ons onze vrijheid van meningsuiting af, dat is de boodschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl