Politieagenten maken zich gereed in de Franse stad Charleville-Mézières
NOS Nieuws

Verdachte aanslag Parijs meldt zich bij politie

Een van de mannen die worden verdacht van de aanslag in Parijs heeft zich gemeld bij de politie. Het Franse Openbaar Ministerie bevestigt berichten daarover in de media.

Het zou gaan om de jongste verdachte, een man van 18 jaar. Volgens persbureau AFP gaf hij zich aan bij het politiebureau van Charleville-Mézière, in de buurt van de Belgisch-Franse grens.

Alibi?

Volgens de Franse zender iTele zegt Hamyd Mourad dat hij een alibi heeft voor het tijdstip van de aanslag. Hij zou naar de politie zijn gestapt toen hij via de sociale media ontdekte dat hij werd gezocht.

De politie onderzoekt nu of Mourad op school zat tijdens de aanslag, zoals hij claimt. Verschillende mede-leerlingen van Mourad hebben al verklaard dat hij ten tijde van de aanslag op school was en hij dus niet in Parijs kon zijn.

Mourad is aangehouden, maar er is nog geen aanklacht tegen hem geformuleerd, zegt NOS-correspondent Frank Renout.

Klopjacht

De andere verdachten, twee broers van begin dertig, zijn nog spoorloos. De politie heeft daarom vannacht foto's van Chérif en Said Kouachi vrijgegeven. Aan de klopjacht doen duizenden agenten mee.

Franse politie zoekt broers Chérif en Said Kouachi

Een politiebron meldt Reuters dat agenten de verdachten op het spoor kwamen doordat een van hen een identiteitskaart in de vluchtauto liet liggen. Een Frans magazine meldt dit feit ook.

Rond middernacht omsingelden zwaarbewapende agenten een gebouw in Reims, de stad waar de jongste verdachte woonde. Franse media meldden later dat de inval vooral was bedoeld om onderzoek te doen.

Ook in Straatsburg, Charleville en Parijs zijn invallen geweest en aanhoudingen verricht. Het zou gaan om bekenden of familieleden van de mannen. De klopjacht op de twee gaat onverminderd voort. Volgens correspondent Frank Renout concentreren politie en veiligheidsdiensten zich nog steeds op Frankrijk, omdat ervan wordt uitgegaan dat de twee niet ver weg zijn.

Jihad

Volgens Franse media hebben de daders banden met een Jemenitisch terreurnetwerk. Twee van hen zouden afgelopen zomer hebben gevochten in Syrië, maar dat bericht is niet bevestigd.

Een van de broers is in het verleden veroordeeld voor betrokkenheid bij een terreurcel in Frankrijk. Hij zou tussen 2005 en 2008 jongeren hebben geronseld voor de jihad. Hij zat achttien maanden vast.

Gisteravond meldde de Franse krant Libération ook al dat de daders waren gearresteerd, maar dat bericht werd korte tijd later weer ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl