Mehmet Ülger EenVandaag
NOS Nieuws Binnenland

Journalist Ülger noemt verhoor pesterijtje

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger noemt het "een pesterijtje" dat hij vandaag in Turkije door de politie verhoord is. Ülger stond met zijn vrouw in de rij op de luchthaven van Istanbul voor het vliegtuig naar Amsterdam, toen de politie hem eruit pikte.

Onderweg naar het politiebureau stond hij het NPO Radio 1-programma De Ochtend te woord. Hij sprak toen tegen dat het om een arrestatie ging.

Ülger moest mee omdat hij in september 2013 tegen de regels in een foto had gemaakt in een Turkse rechtszaal. Daar was kort daarna al proces-verbaal over opgemaakt. Hij woonde dat proces bij als waarnemer van de journalistenvereniging NVJ.

Op Eerste Kerstdag was Ülger zonder problemen Turkije binnengekomen. Hij kwam er om filmopnames te maken in vluchtelingenkampen aan de grens met Syrië.

Koenders

Tegen de NOS zei Ülger dat de aanwezigheid van minister Koenders in Turkije er mogelijk toe heeft bijgedragen dat hij na twee uur alweer op vrije voeten was en alsnog het vliegtuig naar Nederland kon nemen.

Het verhoor van Ülger staat volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester geheel los van dat van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, gisteren in een ander deel van Turkije. Ook zij was na een paar uur weer vrij.

Op 21 januari komt de zaak tegen Ülger voor. Hij liet weten dat hij waarschijnlijk daarbij aanwezig zal zijn.

STER reclame