Michel Houellebecq AFP

Is het een voorspelling of een roman? Misschien wel een beetje van beide. Hoe dan ook: het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq, Soumission (Onderwerping), doet stof opwaaien, nog voordat mensen het hebben kunnen lezen. Vanaf vandaag ligt het in de Franse boekhandel.

In de roman verweeft Houellebecq feiten met fictie. Hij neemt de lezer mee naar het verkiezingsjaar 2022. In de verkiezingscampagne neemt Marine Le Pen (Front National) het op tegen een fictieve kandidaat, Mohammed Ben Abbes van een fictieve politieke partij, de Moslim Broederschap. 

Die laatste wint de verkiezingen, dankzij de steun van gevestigde partijen, de Parti Socialiste en de centrum-rechtse UMP. De nieuwe president voert in Frankrijk omstreden maatregelen door: polygamie wordt toegestaan en op de werkplek moeten vrouwen een sluier dragen.

Het boek Soumission in een boekhandel in Parijs AFP

'2022 is misschien te vroeg, maar een moslim als president is wel degelijk een mogelijkheid'

Rust

"2022 is misschien nog wat te vroeg", zei Houellebecq in een interview op de Franse televisie, "maar het behoort zeker tot de mogelijkheden". Nadat president Ben Abbes zijn intrek heeft genomen in het Elysée-paleis keert in het land de rust terug. De economie trekt aan en de werkloosheid wordt teruggedrongen.

Voor Alain Jakubowicz, voorzitter van Licra, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen racisme en antisemitisme, is het boek vooral gunstig voor het Front National: "Het is een mooi kerstgeschenk voor Marine Le Pen. Realiseert u zich dat zij als enige opstaat tegen de sharia. Er is maar een winnaar (in dit boek, RL) en dat is Marine Le Pen." 

De schrijver zelf vindt dat Jakubowicz overdrijft: "Alsof ze ’t nodig heeft. Zoals het nu loopt, gaat het toch al goed met haar."

Prix Goncourt

De schrijver is ervan overtuigd dat de impact van zijn boek beperkt zal blijven: "Ik ken geen voorbeeld van een roman die de loop van de geschiedenis heeft veranderd. Zo gaan die dingen niet in de praktijk."

Michel Houellebecqs boeken geven vaak aanleiding tot controverse, maar worden ook gewaardeerd. Zijn laatste roman dateert van 2010, La Carte et le Territoire (De Kaart en het Gebied), met als hoofdrolspeler de "sterschrijver Michel Houellebecq". Het boek won de Prix Goncourt, een hoge Franse boekenprijs. Van Soumission zijn 150.000 exemplaren gedrukt.  

STER reclame