Ultralinkse beweging eist aanslag Istanbul op

Een agent staat op wacht voor de plek waar de zelfmoordaanslag plaatsvond AFP

De marxistische Turkse beweging DHKP-C heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag van gisteren in Istanbul. Daarbij kwam een politieagent om het leven en raakte een ander gewond. 

In een  verklaring op de eigen website schrijft DHKP-C (Revolutionaire Volksbevrijdingspartij-front) dat de aanslag een vergelding is voor de dood van een 15-jarige demonstrant in 2013. 

De jongen werd geraakt door een traangasgranaat tijdens een betoging tegen de regering. Hij overleed vorig jaar maart, nadat hij negen maanden in coma had gelegen. 

'Martelaar' 

Een vrouw blies zich gisteren op in een politiebureau in de toeristenwijk Sultanahmet. Het gebouw ligt aan een plein tegenover de Blauwe Moskee. 

"Onze martelaar-strijder heeft een politieman die de stelende, moordende fascistische staat beschermt, ter dood veroordeeld", staat te lezen op de site van de extremistische beweging. 

Kantoor van de premier

De DHKP-C stelde zich ook verantwoordelijk voor de aanslag, vorige week donderdag, bij het kantoor van premier Davutoglu. Daar konden agenten de aanslagpleger overmeesteren, nadat die granaten had gegooid naar de politiemensen voor de deur. 

Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwen de DHKP-C als een terroristische organisatie. De beweging zegt te strijden voor een socialistische staat. 

STER Reclame