In Spanje bereidt Heerenveen zich voor op de tweede seizoenshelft
NOS Voetbal

Heerenveen traint in de geest van zo vader zo zoon

sc Heerenveen sloot de eerste helft van de competitie af als elfde. In het tweede deel moet er nog veel verbeteren wil de club eindigen op een plaats die recht geeft op Europees voetbal. Mede daarom werd de eerste versterking al in december gepresenteerd: de Zweed Simon Thern kwam over van Malmö FF. Met Thern in de selectie is Heerenveen op trainingskamp aan de Spaanse Costa Murcia.

Hoewel hij pas 22 jaar is, brengt Thern de nodige ervaring mee naar Friesland. Hij speelde dit seizoen met Malmö in de Champions League. "Als je in de Champions League speelt, dan speel je tegen de beste spelers ter wereld. Wij kwamen uit tegen Juventus, Atlético Madrid en Olympiakos Piraeus. Dat is ervaring die je meeneemt naar je nieuwe club."

Simon Thern speelt als vader Jonas

Simon Thern kan het best uit de voeten op het middenveld, maar ook in de aanval staat hij zijn mannetje aan de zijkant. Het talent heeft hij van geen vreemde, vader Jonas Thern speelde namelijk 75 interlands voor Zweden en maakte furore bij Benfica, Napoli en AS Roma. Volgens Simon is zijn speelstijl te vergelijken met die van zijn vader: "Ja die is wel gelijk. We lijken op elkaar als speler."

Simon Thern poseert in zijn nieuwe shirt

Waar Thern alles nog te bewijzen heeft, is Daley Sinkgraven voor Heerenveen al uitgegroeid tot een vaste waarde. Hij is de aanvaller met de gouden ingevingen, die wel heel nadrukkelijk in verband gebracht wordt met andere clubs. Ajax zou verregaande interesse hebben in Sinkgraven.

Op de vraag of het tijdens de winterstop al tot een transfer komt, houdt Sinkgraven zich op de vlakte: "Ik heb geen idee. Dat is niet in percentages uit te drukken. Ik reken er dus maar op dat ik gewoon bij Heerenveen blijf."

Goede adviezen van vader

De overeenkomst tussen Singraven en Thern is snel gevonden. Net als bij de Zweed heeft Sinkgraven een voetbalvader. Harry Sinkgraven had niet zo'n grote carrière als Jonas Thern (Sinkgraven speelde voor FC Groningen, Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle), maar de invloed op zijn zoon is evident. "Ja, die was groot natuurlijk. Hij geeft me goede adviezen. Natuurlijk is het fijn als je een vader hebt die er veel vanaf weet en weet hoe het wereldje in elkaar zit", zegt zoon Daley.

Mocht Sinkgraven alsnog vertrekken, dan heeft Heerenveen in Thern de opvolger in ieder geval al binnen. Heerenveen is nog in San Pedro de Pinatar tot aanstaande zaterdag. Het oefent nog tegen Sint Truiden (woensdag) en Standard Luik (vrijdag).

Daley Sinkgraven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl