AFP
NOS Nieuws

'Koenders en Ploumen moeten Nigeria onder druk zetten'

Nederland moet Nigeria harder aanspreken op de naleving van mensenrechten, vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Het Kamerlid is op dit moment in het Afrikaanse land vanwege de vervolging van christenen in het noorden door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram.

Van der Staaij wil met zijn bezoek de aandacht vestigen op de "barbarij" van Boko Haram. Volgens hem voelen de slachtoffers zich in de steek gelaten door het Westen.

Onvoldoende bescherming

Na gesprekken in de hoofdstad Abuja heeft de SGP-voorman de indruk dat de Nigeriaanse overheid te weinig bescherming biedt aan de bevolking in het gebied waar Boko Haram opereert.

"Volgens ooggetuigen lopen politie en leger zelf uit angst weg als strijders van Boko Haram de aanval op een dorp openen", zei Van der Staaij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vindt dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking hiervan een speerpunt moeten maken in hun overleg met Nigeria.

Nederland onderhoudt uitgebreide handelsbetrekkingen met Nigeria ter waarde van vele miljarden. "Dan is het ook heel belangrijk dat we daarbij de kant van de mensenrechten in het oog houden en ook daar de regering op aanspreken", aldus Van der Staaij.

Koelbloedig

De SGP'er hoort van alle kanten hoe de terroristen "mensen door het hoofd schieten en kinderen koelbloedig vermoorden". "Verhalen waarvan je zegt: waar doe je dit voor? Hoe kan dit bestaan?"

Van der Staaij bezoekt vandaag een dorp waar Boko Haram onlangs negen mensen ombracht, om uit de eerste hand de ervaringen van slachtoffers te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl