PVV
NOS Nieuws

PVV raakt opnieuw Statenlid kwijt

Opnieuw is een Statenlid van de PVV opgestapt. Het Groningse Statenlid Matthijs Jansen keert de PVV de rug toe, omdat hij zich niet meer in de partijkoers kan vinden. Vorige week verliet de PVV'er Marc van Kampen in Gelderland de partij.

Beiden sluiten zich aan bij de partij Voor Nederland (VNL), van ex-PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Zij vormen nu een zelfstandige fractie in de Kamer.

Fout

Jansen noemt in zijn afscheidsbrief twee redenen om van partij te veranderen. Hij schrijft dat hij zich bij de PVV aansloot vanwege het rechts-liberale programma op economisch gebied en het maatschappelijk conservatieve beleid. Na negen jaar in de PVV zegt hij dat er van de rechtse economische agenda niets over is en dat de partij de SP op sommige punten links inhaalt. Hij vindt het bijvoorbeeld een fout dat de PVV zo sterk vasthoudt aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar.

De tweede reden om uit de PVV te stappen is de verharding van het PVV-standpunt over de islam, zegt Jansen. Eerst pleitte de partij voor een rem op het aantal nieuwe moskeeën maar nu is het standpunt dat ze "en masse" moeten worden afgebroken. Daarmee veroordeelt de partij zich tot de oppositie, schrijft hij.

Pijnlijk

De uitspraak "minder, minder Marokkanen" noemt hij een pijnlijk voorbeeld van het afglijdende PVV-standpunt over de islam.

Jansen schrijft dat hij niet eerder uit de partij is gestapt, omdat hij geprobeerd heeft die van binnenuit te veranderen, maar dat hij daarin niet geslaagd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl