Shell vergoedt milieuschade dorp in Nigerdelta

ANP

Een dochteronderneming van Shell in Nigeria betaalt de inwoners van een dorp in de Nigerdelta 70 miljoen euro voor de schade die zij hebben geleden door olielekkages uit pijpleidingen van Shell. Voor de meer dan 15.000 inwoners die persoonlijk een claim hebben ingediend, is 45 miljoen euro beschikbaar. De overige 25 miljoen is voor de dorpsgemeenschap als geheel.

De vergoeding is bestemd voor schade die in 2008 ontstond, in het gebied rond het vissersdorp Bodo. Aan het eind van dat jaar lekte als gevolg van bedrijfsongelukken twee keer olie weg uit pijpleidingen die daar lopen. 

Door die lekkages raakten duizenden hectares mangrovewoud met olie vervuild. Vissers moesten op zoek naar een andere baan, het drinkwater raakte vervuild en bewoners klaagden over hoofdpijn en oogkwalen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Shell vergoedt milieuschade dorp in Nigerdelta

De inwoners van het dorp stapten in Groot-Brittannië naar de rechter, waar het hoofdkantoor van Shell staat. Shell zegt dat er nu een schikking is getroffen. 

Op 12 maart dient een zaak van andere Nigeriaanse dorpen bij een Nederlandse rechtbank. Bewoners van die dorpen eisen samen met Milieudefensie inzage in documenten van Shell. Ze willen weten of het olieconcern nalatig is geweest.

Shell wijst erop dat oliediefstal en illegale olieraffinage de belangrijkste oorzaken zijn van de olievervuiling in de Nigerdelta. Zolang dat niet wordt aangepakt, zullen schoongemaakte gebieden opnieuw vervuild raken, zegt het bedrijf.

STER Reclame