Wrakstukken van MH17 vlak na de ramp ANP

De CTIVD, de Commissie voor Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, begint een onderzoek naar de rol van de inlichtingendiensten AIVD en de MIVD bij het beoordelen van vliegveiligheid.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de toedracht van de ramp met de MH17 onderzoekt, heeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie in november hierom gevraagd. De ministers hebben de CTIVD ermee belast, omdat die als enige instantie bij de inlichtingendiensten achter de schermen mag kijken.

De dienst onderzoekt welke rol de inlichtingendiensten in het algemeen spelen bij het beoordelen van de vliegveiligheid. Daarnaast wordt gekeken naar wat de AIVD en de MIVD in juli specifiek wisten over het luchtruim van Oekraïne en wat er met die kennis is gebeurd.

Voorjaar

Zaterdag meldde de NOS dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne al een tijd voor de crash van de MH17 onveilig was en beter gesloten had kunnen zijn.

Het onderzoek is naar verwachting in de loop van het voorjaar klaar. Het rapport wordt dan niet gepubliceerd, maar overhandigd aan de Onderzoeksraad, die de bevindingen meeneemt in zijn eindrapport over de ramp met de MH17. Dat rapport moet in de zomer verschijnen. 

STER reclame