Frank Van Den Bleeken vorig jaar in de Brusselse rechtbank AFP

Belgische tbs'er mogelijk naar Nederland

tijd van publicatie

De Belgische zedendelinquent Frank Van Den Bleeken wordt mogelijk naar Nederland overgebracht. De Belgische minister van Justitie heeft hierover contact met staatssecretaris Teeven, bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie. 

Van Den Bleeken zou zondag euthanasie ondergaan, maar de arts die hem een dodelijke injectie zou geven, is afgehaakt. De reden daarvoor is onbekend; dat valt onder het medisch beroepsgeheim.

De Belgische minister van Justitie Geens zegt dat Van Den Bleeken in ieder geval wordt overgeplaatst naar een nieuw psychiatrisch centrum in Gent. Mogelijk gaat hij daarna naar een Nederlandse tbs-kliniek. Volgens Geens zijn er "zeer intense contacten" met Teeven over "een snelle transfer". Het Nederlandse ministerie zegt een officieel verzoek uit België af te wachten. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geen euthanasie voor Belgische zedendelinquent

Geen euthanasie 

Van Den Bleeken zit al 30 jaar in een gewone gevangenis. Psychiaters zeggen dat hij psychische hulp nodig heeft. Hij zit vast voor verschillende verkrachtingen en de moord op een meisje van 19.

De Belg kan in eigen land niet de noodzakelijke psychische hulp krijgen. "In Nederland bestaan wel gespecialiseerde centra voor gevangenen als Van Den Bleeken", zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. "Zulke centra zijn er in België veel te weinig."

De advocaat van de zedendelinquent betoogde vorig jaar bij het hof in Brussel dat Van Den Bleeken ondraaglijk lijdt door zijn uitzichtloze situatie. Het hof ging daarin mee en stond het euthanasieverzoek toe. Zaterdag werd bekend dat de gevangene dit weekend een dodelijke injectie zou krijgen, maar dat is volgens minister Geens nu helemaal van de baan.

STER Reclame