De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink Frederike Geerdink

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is in Turkije opgepakt. Ze wordt beschuldigd van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie, meldt ze zelf. Ze twittert dat acht politieagenten haar huis binnenvielen en dat ze is meegenomen voor verhoor.

Geerdink is freelancer en naar eigen zeggen nog de enige buitenlandse journalist die werkzaam is in het zuidoosten van Turkije. Haar standplaats is Diyarbakir, in Koerdisch gebied ten noorden van de grens met Syrië.

Geschrokken

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de aanhouding van Geerdink. 

Minister Koenders is in Turkije. Hij laat op Twitter weten dat hij geschrokken is van de arrestatie. "Breng dit persoonlijk op bij collega Cavusoglu hier in Ankara."

Bijna een jaar geleden publiceerde Geerdink het boek De Jongens zijn dood.  Dat gaat over een bombardement van Turkse gevechtsvliegtuigen drie jaar geleden op het dorp Uludere in Koerdisch gebeid, waarbij 34 dorpelingen om het leven kwamen. Ze werden verdacht van de smokkel van sigaretten. 

D66-Kamerlid Sjoerdsma vindt dat de arrestatie "helaas past in het bredere plaatje van de sterk verslechterende persvrijheid in Turkije". 

STER reclame