NOS Nieuws

Duitse rechter bekent verkoop examens

Een Duitse rechter heeft bekend dat hij jarenlang de antwoordenboekjes van examens aan rechtenstudenten heeft verkocht, voor bedragen tot 20.000 euro. Rechter Jörg L. overhandigde de boekjes in een chic hotel in Hamburg of stuurde ze op. Ook stuurde hij soms sms'jes met de goede antwoorden naar studenten.

L. werkte sinds 2011 op het bureau dat verantwoordelijk is voor de examens voor de studies recht in Duitsland. Ook leidde hij cursussen voor studenten die al een keer voor het examen waren gezakt.

De bedragen die L. vroeg varieerden: een kandidate moest 20.000 euro voor vier antwoordenboekjes betalen, een andere kreeg er zes voor 5000 euro. Met het geld wilde L. naar eigen zeggen de financiële positie van zijn vrouw verbeteren.

Ik weet dat ik de grootste fout van mijn leven heb gemaakt.

Rechter Jörg L. (48)

"Ik ben me bewust van de schade die ik justitie heb berokkend", zei L. in een verklaring. "Ik weet dat ik de grootste fout van mijn leven heb gemaakt en dat dit niet meer goed te maken is."

Justitie kwam L. begin dit jaar op het spoor. In maart werd hij gearresteerd in een hotel in Milaan. Hij had 30.000 euro aan contanten en een pistool bij zich. Zijn proces begon vorige maand in de Noord-Duitse stad Lüneburg. L. hangt tot tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Onduidelijk is hoeveel studenten van zijn aanbieding hebben geprofiteerd. L. was aangeklaagd voor elf gevallen van omkoping, maar justitie onderzoekt voor de zekerheid de examens van 2000 afgestudeerde juristen. Van zeker vijftien van hen wordt het diploma ongeldig verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl