De overheid wil dat iedereen een energielabel aanvraagt
NOS Nieuws

Negatief energielabel in de bus, wat nu?

Stel je voor, je woont in een jaren 20-huis en krijgt binnenkort van de overheid je voorlopige energielabel in de brievenbus. Slecht nieuws: op de brief staat een grote rode G. Geen onwaarschijnlijk scenario, omdat oudere huizen al snel het predicaat 'energie-onzuinig' krijgen. En dat terwijl je wel dubbel glas, een geïsoleerd dak en een HR-ketel hebt. Hoe zit dat?

Er is niemand naar de staat van je huis komen kijken, om het voorlopige label te bepalen. Het G-label is gebaseerd op gegevens van het kadaster. Zo krijgen oudere huizen vaker een negatievere beoordeling dan nieuwere en zijn vrijstaande panden en hoekhuizen per definitie minder energiezuinig, doordat ze de warmte van het huis van de buren missen. Maar het kadaster weet niet of het huis dubbel glas, vloerisolatie of zonnepanelen heeft. De bewoner moet zelf aantonen hoe de woning eraan toe is.

Hoe kom ik dan aan een beter label?

Als je je huis gaat verkopen of verhuren, ben je verplicht het voorlopige energielabel om te zetten in een definitief label. Daarbij heb je de mogelijkheid om de overheid te laten weten hoe je huis er echt aan toe is: dat je een energiezuinige cv-ketel, dubbelglas of een zonneboiler hebt bijvoorbeeld. Of dat je onlangs nog je vloer of dak hebt geïsoleerd.

Er komt nog steeds niemand naar je huis kijken, maar via een speciale site kun je documenten, facturen en foto's uploaden, die bewijzen dat jouw huis helemaal geen G-label verdient. Binnen een paar weken beoordeelt een expert de documenten en wordt het label eventueel aangepast.

Wat kost dat?

Het voorlopige label krijg je gratis. Het aanvragen van een definitief label kost "een paar tientjes", zegt het ministerie. De bedragen variëren van ongeveer 15 euro tot 100 euro, afhankelijk van de expert die gekozen wordt.

Wat gebeurt er als ik dat niet doe en toch mijn huis verkoop of verhuur?

Heb je zo'n label niet, dan krijg je van de Inspectie Leefomgeving en Transport een waarschuwing. Wanneer die genegeerd wordt, volgt een boete van maximaal 405 euro.

Hoe lang is zo'n label geldig?

In principe 10 jaar, maar als je tussentijds je huis vernieuwd hebt, kun je een nieuwe aanvragen. Dat kost je dan wel opnieuw een paar tientjes.

Ik heb nog geen brief, hoe weet ik hoe mijn huis voorlopig scoort?

Via de website Zoekuwenergielabel.nl kun je het voorlopige energie-label bekijken.

Help, mijn definitieve label is ook ongunstig. Wat nu?

Volgens een expert is je huis energie-onzuinig. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de verkoop van je huis. Zeker wanneer andere huizen in je buurt een beter label hebben. Want met het ongunstige energielabel in de hand, kan een koper makkelijk duizenden euro's van de prijs proberen af te praten.

Als je het niet eens bent met het oordeel van de expert kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel. Die commissie geeft uiteindelijk een bindend oordeel. Natuurlijk is het ook mogelijk om je huis milieuvriendelijker te maken, want daar is het label uiteindelijk voor bedoeld.

Energiezuinige huizen, met zonnepanelen op het dak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl