De voorpagina van Bild
NOS Nieuws

'Duitse kranten nemen stelling tegen Pegida'

De Duitse kranten staan vanmorgen vol met nieuws over de Pegida-demonstraties. De 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland' gingen gisteravond in onder meer Dresden, Keulen, Berlijn en Hamburg de straat op.

"Dit is een dag voor kranten om stelling te nemen tegen Pegida", zegt correspondent Jeroen Wollaars vanuit Dresden. "Neem Bild, de grootste krant van Duitsland. Die heeft tachtig prominenten gevonden, die nee zeggen tegen Pegida. Oud-kanseliers Helmut Schmidt en Gerhard Schröder en verschillende ministers, onder wie Steinmeier van Buitenlandse Zaken. Maar ook topsporters, acteurs en artiesten, zoals cultzanger Udo Lindenberg."

De kranten schrijven ook over welke partijen met de beweging aan de haal gaan. Wollaars: "Pegida is als het ware op zoek naar politiek onderdak. Twee partijen strijden om de gunst van deze mensen, dat zijn de liberale FDP en de anti-Europese partij Alternative für Deutschland".

Kranten nemen duidelijk stelling tegen deze beweging.

Correspondent Jeroen Wollaars

Arrogantie

Al met al wordt er smalend gesproken over het protest in Dresden van gisteravond. "Het avondland stond in de regen", schrijft een krant.

Die arrogantie van de macht is nou precies wat de demonstranten dwarszit. "Als je daar bent, word je vaak uitgemaakt voor Lügenpresse, liegende pers", zegt Wollaars. "Ik moet zeggen dat ik dat sentiment wel enigszins begrijp, omdat de kranten echt stelling nemen en weinig moeite doen om aan deze mensen te vragen wat ze beweegt om te demonstreren."

Duitsland demonstreert voor en tegen Pegida

Vreedzaam protest

Volgens Wollaars verliep de demonstratie in Dresden gisteravond helemaal niet agressief. "Eerlijk gezegd voelt het alsof je bij een demonstratie in een willekeurige volkswijk loopt."

"Het is een heel gemêleerde groep en het gaat ook helemaal niet alleen over de islam. Het gaat over alle dingen waar mensen in Nederland ook weleens boos over zijn, zoals Europa en de politiek in het algemeen."

Overigens wilde op een bepaald moment een deel van de mensen de binnenstad in en toen kreeg de organisatie moeite om de groep in bedwang te houden. "De politie heeft ze moeten tegenhouden. Langzamerhand treedt er toch een zekere verharding in", zegt Wollaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl