De Duitse beweging Pegida, die onder meer demonstreert tegen de 'islamisering' van Duitsland, brengt in steeds meer steden tegendemonstranten op de been. In Dresden, waar Pegida in oktober ontstond, was gisteravond een relatief kleine betoging tegen Pegida. Maar in Berlijn, Keulen, Hamburg en Stuttgart stonden de Pegida-aanhangers tegenover duizenden tegendemonstranten.

Pegida staat voor 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland'. De beweging heeft in heel Duitsland aanhangers. 

Keulen

In Keulen waren naar schatting 500 betogers van 'Kögida' op de been. Ze werden overstemd door 2000 tegendemonstranten. Een geplande wandeling over de Rijnbrug naar het centrum van Keulen ging daarom niet door, tot frustratie van de anti-islam-betogers.

Ook burgemeester Roters van Keulen liep mee in een optocht tegen Kögida, zoals Pegida in Keulen wordt genoemd. Hij had zijn stadsgenoten opgeroepen om hetzelfde te doen. "Protesten tegen buitenlanders worden in onze stad niet getolereerd", zei hij.

Uit protest tegen Kögida is de grote spoorbrug over de Rijn niet verlicht. Ook de Domtorens bleven de hele avond donker. De politie was massaal aanwezig, maar hoefde op een enkel opstootje na niet in te grijpen.

In Berlijn werden 400 'Bärgida'-demonstranten omsingeld door zo'n 5000 tegenstanders. Die hielden een geplande optocht naar de Brandenburger Tor tegen. De tegendemonstranten hadden alle straten rond het startpunt geblokkeerd. De Bärgida-betogers dropen uiteindelijk af.

Onder de tegenstanders van Bärgida, de Berlijnse Pegida-afdeling, is ook minister Maas van Justitie. Hij noemde Pegida eerder "een schande voor Duitsland".

Hamburg

Ook in Stuttgart, München en Hamburg waren demonstraties voor én tegen Pegida. In München (Mügida) waren zo'n 200 betogers en 1500 tegendemonstranten op de been. In Hamburg liepen 3000 mensen mee in een optocht tegen Pegida.

In Stuttgart verzamelden zich zo'n 8000 mensen op het centrale plein, terwijl Pegida daar niet eens zelf demonstreerde.

STER reclame