Omroep Brabant
NOS Nieuws

Protest op Schiphol tegen uitzetting Afghaan

Op Schiphol hebben familieleden van een Afghaanse man geprotesteerd tegen zijn uitzetting. Ze riepen reizigers op niet in het vliegtuig te gaan zitten om de uitzetting door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naar Afghanistan tegen te houden. Ook hielden ze een spandoek en foto's van de man omhoog.

Het protest in de vertrekhal is vreedzaam verlopen, zegt de Koninklijke Marechaussee. De vlucht heeft ruim een uur vertraging opgelopen, maar dat kwam niet door de actie. De man, 54-jarige Feda Amiri, is vertrokken, zegt zijn advocaat. Hij vliegt via India naar de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Martelpraktijken

Amiri woonde ruim achttien jaar in Nederland. In 2006 werd zijn asielvergunning ingetrokken omdat hij voor de Afghaanse staatsveiligheidsdienst heeft gewerkt, die in verband wordt gebracht met martelpraktijken. Amiri zegt dat hij alleen reguliere politietaken heeft uitgevoerd.

Zijn dochters uit het dorp Heeze (Noord-Brabant) vrezen voor zijn leven. De man heeft geen familie meer in Afghanistan. Volgens de advocaat had hij opnieuw asiel aangevraagd, maar heeft de IND daar nog geen beslissing over genomen. Hij beraadt zich op mogelijke stappen.

Amiri kan alleen met een visum terug naar Nederland. De advocaat gaat ervan uit dat hij dat niet krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl