NOS Nieuws

Weer anti-islamprotest vanavond in Dresden

  • Jeroen Wollaars / NOS
    Gezien het slechte weer is de organisatie benieuwd hoeveel mensen er komen
  • Jeroen Wollaars / NOS
    De politie was in de middag al aanwezig in Dresden

De Duitse anti-islambeweging Pegida zorgt voor steeds meer onrust in Duitsland. Vanavond demonstreert de groep voor de tiende keer in Dresden en in andere Duitse steden.

Pegida krijgt steeds meer mensen op de been en geeft de islam de schuld van alles wat niet goed gaat in Duitsland. De aanhangers willen dat Duitsland minder asielzoekers opneemt en ze pleiten voor betere integratie van moslims.

De meningen over Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) zijn verdeeld. Bondskanselier Merkel veroordeelde de beweging fel in haar nieuwjaarstoespraak. Zij noemde daarin immigranten "een aanwinst voor ons allen" en zei dat mensen niet moeten worden uitgesloten op basis van huidskleur of religie. De CDU-politica krijgt bijval van bijna alle partijen.

De rechts-conservatieve partij Alternatief voor Duitsland vindt dat Merkel mensen veroordeelt die zij helemaal niet kent en neemt het op voor Pegida. Ook de vicevoorzitter van de liberale FDP neemt het op voor de demonstranten.

Tegenacties Keulen

De anti-islambeweging, die begon met protesten in Dresden, demonstreert later vandaag ook in Berlijn en in Keulen. In deze laatste stad is ook een actie tegen Pegida in voorbereiding; de beroemde, gezichtsbepalende Dom van Keulen gaat op zwart. Tussen 18.30 en 21.00 uur wordt de buitenverlichting van de kerk uitgezet. Het kerkbestuur wil niet dat de kerk het decor wordt van een demonstratie waarin gepleit wordt voor vreemdelingenhaat. Ook andere gebouwen in Keulen gaan op zwart.

De burgemeester van Keulen heeft zijn inwoners ook opgeroepen om vanavond tegen Pegida te demonstreren. Volgens burgemeester Roters moeten de Keulenaars een duidelijk signaal afgeven tegen vijandelijkheid naar buitenlanders.

AFP
De oprichter van Pegida: Lutz Bachmann, hij heeft een strafblad voor onder andere diefstal en geweldpleging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl