NOS Schaatsen Marathonschaatsen

Huisman verovert derde nationale titel

Mariska Huisman heeft voor de derde keer de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd. De 31-jarige rijdster van Team Haardhout.com bleef in de eindsprint Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal voor. Huisman pakte eerder in 2010 en 2012 de nationale titel.

De marathon bij de vrouwen (80 ronden) was bijna één lange sprint naar de finish. Af en toe ontstonden er groepjes die wisten weg te komen, maar het peloton - met een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur - wist telkens de aansluiting weer te vinden. 

Topfavoriete Mariska Huisman, vorig jaar afwezig vanwege de dood van haar broer Sjoerd Huisman, kwam na 62 ronden ten val. Even leek het erop dat de ze het peloton niet meer kon bijhalen, maar ploeggenoten Lisa van der Geest en Cindy Vergeer hielpen haar om terug te komen. 

"Dat was wel even zwaar. Ik dacht: nu gaan ze keihard rijden, want dan zijn ze me kwijt. Gelukkig hielpen Lisa en Cindy mij om terug te komen in de race. Ik voelde de hele wedstrijd al dat ik heel sterk was. Ik kon vaak kopwerk doen en af en toe een aanval. Ik rust vrij snel uit, dus ik kon steeds weer gaan", zei Huisman in een eerste reactie.

Het feit dat Huisman ruim een jaar na de dood van haar broer de marathon weet te winnen voelt heel goed. "Dat is een fantastisch gevoel. Maar ook heel bijzonder."

Huisman: dit is heel bijzonder
Uitslag KPN NK marathon voor vrouwen NOS

STER reclame