Noord-Korea woest om sancties VS

Noord-Korea is woedend over de sancties van de Verenigde Staten. Washington beschuldigt Noord-Korea ervan achter de hack op filmbedrijf Sony te zitten en daarom heeft de VS vrijdag nieuwe sancties aan Pyongyang opgelegd.

Die maatregelen zijn 'ongegrond en vijandig', zegt Noord-Korea. Het land heeft altijd ontkend dat het iets met de cyberaanval te maken heeft. Technische experts, onder meer in de Verenigde Staten, betwijfelen ook of Noord-Korea achter de aanval zit.

Washington houdt vast aan het idee dat Pyongyang Sony heeft platgelegd. Noord-Korea is woedend op het filmbedrijf, omdat het een komedie heeft gemaakt over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die wordt vermoord. Sony besloot de film The Interview niet uit te brengen.

'Ophitsen'

"Voor Noord-Korea zijn de nieuwe sancties weer aanleiding om in propagandataal van leer te trekken tegen de Verenigde Staten en dat land te beschuldigen van het onnodig ophitsen van vijandelijkheden tegen Pyongyang", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries.

Weinig effect

De sancties van de Verenigde Staten gelden voor enkele hoge functionarissen en organisaties in Noord-Korea. President Obama zegt dat hij ook overweegt om Noord-Korea op de lijst te zetten van staten die terrorisme steunen. Een land dat op die lijst staat, wordt door de internationale gemeenschap buitengesloten.

De nieuwste sancties van de VS hebben waarschijnlijk niet veel effect, want er waren al sancties tegen Noord-Korea ingesteld vanwege zijn nucleaire programma.

STER reclame