ANP
NOS Nieuws

Paus creëert twintig kardinalen

Paus Franciscus heeft twintig nieuwe kardinalen benoemd. Onder hen zijn veel geestelijken uit gebieden overzee, zoals Tonga, Birma en Kaapverdië. De paus wil daarmee de "diversiteit" van de kerk benadrukken.

Ook vanuit Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Vietnam, Mexico, Uruguay, Panama, Colombia, Argentinië, Mozambique, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje zijn nieuwe kardinalen gecreëerd, zoals dat officieel heet. Ze worden officieel geïnstalleerd op 14 februari.

Paus Franciscus laat weten dat hij zich niet gedwongen voelt om kardinalen te benoemen in de wereldsteden, zoals de traditie voorschrijft.

Van de twintig nieuwe kardinalen zijn er vijftien jonger dan 80. Zij kunnen tot paus worden gekozen als paus Franciscus overlijdt of aftreedt. De kardinalen vormen de elite van de Rooms-Katholieke Kerk.

Paus creëert twintig nieuwe kardinalen

Hoogmoed

Er is maar één nieuwe kardinaal afkomstig uit de curie, het dagelijks bestuur van de kerk. Franciscus wil de curie hervormen en zegde de groep onlangs de wacht aan. Hij verweet kerkbestuurders in zijn kersttoespraak hoogmoed en zei dat sommige geestelijken zijn vergeten dat ze mannen van God zijn.

Het was de tweede keer dat Franciscus zijn recht gebruikt om nieuwe kardinalen te benoemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl