AFP
NOS Nieuws

Toch een graf voor Franse Roma-baby

Tien dagen na haar dood is er een graf gevonden voor een Franse Roma-baby. De burgemeester van haar woonplaats Champlan weigerde de zuigeling te begraven, maar een buurgemeente biedt nu soelaas.

Het kindje stierf eind vorig jaar, enkele maanden oud, aan wiegendood. De ouders wilden haar in hun woonplaats begraven, maar de burgemeester liet hen weten dat de schaarse plekken op de plaatselijke begraafplaats "voor belastingbetalers zijn". Hij redeneerde dat het onderhoud ervan duur is.

'Walgelijk, oneerlijk, onmenselijk'

Een belangenorganisatie voor Franse Roma spreekt er schande van en noemt het racisme van de rechtse burgemeester. "Ze willen gewoon geen Roma, dood of levend. Het is onmenselijk. Er is geen schijntje empathie."

"Hoe kunnen ze dit nu weigeren? Het is walgelijk, oneerlijk, onmenselijk. Een Roma-gezin voelt net zo veel pijn als Franse ouders bij het verlies van een kind."

'Geen seconde getwijfeld'

De burgemeester van buurgemeente Wissous sluit zich aan bij het betoog. "Dit is al een tragedie. Je moet dat drama niet vergroten door een begrafenis te weigeren."

In Wissous is daarom wel een plekje voor het kind. "Ik heb geen seconde getwijfeld."

Maria Francesca wordt maandag begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl