Dit jaar wordt de slimme meter bij een miljoen huishoudens geïnstalleerd

Meer mensen krijgen een slimme energiemeter

Meer Nederlanders krijgen een energiemeter in huis die meer kan dan de huidige tellers. Nu hebben al 900.000 huishoudens een 'slimme meter' en dit jaar wordt een begin gemaakt met een grote uitbreiding.

Tot nu toe werden ze slechts incidenteel aangeboden, als proef, bij nieuwbouw of renovatie of bij vervanging van een bestaande meter.

De netbeheerders hopen dat ze dit jaar 1 miljoen slimme meters kunnen installeren. Over vijf jaar moeten alle 8 miljoen woningen in Nederland een slimme meter hebben.

Netbeheerders willen in ieder huis een slimme meter

Ik kwam erachter dat ik toch wel erg veel energie verbruikte.

Huiseigenaar Remco Rooker

Dat betekent dat de netbeheerders nog behoorlijk wat werk moeten verzetten voordat heel Nederland een slimme meter in huis heeft. In Zwolle zijn ze al bezig. "We zijn gemiddeld een uur aan het werk bij de klant", vertelt een medewerker van netbeheerder Enexis.

Gerard Bannink is blij met de nieuwe meter in zijn woning. "Ik wil zonnepanelen hebben en dan heb ik een meter nodig die twee kanten op kan. Dus een die kijkt wat ik binnenhaal en wat ik uitgeef."

Dat geldt ook voor zijn buurman Remco Rooker. Die heeft het slimme kastje al langer in huis. Rooker legt uit dat hij nu veel beter inzicht heeft in zijn energieverbruik. "Ik kan nu eens in de twee maanden mijn stook- en elektriciteitskosten inzien. Daardoor kwam ik erachter dat ik toch wel heel erg veel verbruikte ten opzichte van vergelijkbare huishoudens."

Geld besparen

Na een aantal metingen ontdekte Rooker dat vooral zijn vriezer en close-in boiler erg veel energie vraten. "Ik heb de apparaten weggehaald. Daardoor ben ik op jaarbasis, vooral door de boiler, 300 à 400 euro minder kwijt."

Volgens Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland, de branchevereniging van netbeheerders, zitten er veel voordelen aan de slimme meter. "Je kunt er gemakkelijker energie mee besparen en je hebt meer inzicht in je energieverbruik. Gebruikers krijgen namelijk elke twee maanden een verbruiksoverzicht."

Ook kun je toepassingen zoals apps en displays aan je slimme meter koppelen waardoor je kunt zien waar je de energie aan kwijt bent. "Dan wordt het kastje pas echt slim", zegt Boelhouwer. "We zien in de praktijk dat mensen door de nieuwe meter tot 10 procent op hun rekening kunnen besparen."

Privacy

Sommige consumenten zijn terughoudend over de slimme meter. Zij zijn bang dat hun gegevens niet veilig zijn en hun privacy in het geding komt.

Boelhouwer denkt dat die zorgen niet nodig zijn. "De gedragscodes zijn klip-en-klaar op dat gebied. De toezichthouder en ook het College bescherming persoonsgegevens zien er strikt op toe dat alles volgens de regels gaat en gegevens bijvoorbeeld niet worden doorverkocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl