Slachtoffer van vuurwerk in het Oogziekenhuis in Rotterdam

Consumentenvuurwerk te gevaarlijk?

Iedere jaarwisseling komen honderden Nederlanders terecht op de spoedeisende hulp als gevolg van vuurwerk. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam pleit namens alle Nederlandse oogartsen voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Het ziekenhuis behandelde dit jaar tien vuurwerkslachtoffers. Zeven ogen zijn zo zwaar beschadigd dat de slachtoffers blijvend minder zien of helemaal blind zijn. De schade is in de meeste gevallen veroorzaakt door legaal siervuurwerk dat niet door de slachtoffers zelf werd afgestoken. Ze droegen geen van allen een vuurwerkbril.

De cijfers van oogletsel in andere Nederlandse ziekenhuizen zijn nog niet bekend. Vorig jaar raakten rond de jaarwisseling 23 ogen blind.

Consumentenvuurwerk te gevaarlijk?

Afgerukte handen en blinde ogen

Volgens De Faber lijken zijn werkzaamheden als oogarts rond de jaarwisseling meer op oorlogsoogheelkunde dan gewone oogheelkunde. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waar alle Nederlandse oogartsen bij zijn aangesloten, zou liever zien dat consumenten geen vuurwerk meer mogen afsteken en alleen professionele vuurwerkshows zijn toegestaan.

"Er moet echt een verbod komen. We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een feestje", zegt De Faber.

Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkbril

Groeiende weerstand

Uit een recent onderzoek van I&O Research blijkt dat 56 procent van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is. Maar het kabinet voelt er niets voor, ondanks de groeiende weerstand onder de bevolking en de oproepen van artsen.

In mei stemde een Kamermeerderheid tegen een verbod. Alleen GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren zijn al lange tijd voorstanders. Gemeenten mogen wel vuurwerkvrije zones aanwijzen. Ongeveer 35 gemeenten deden dat dit jaar, vooral rond kinderboerderijen, verpleeghuizen en winkelcentra.

Eigen risico

Leo Groeneveld, voorzitter van de vuurwerkbranche, is blij dat de Kamer de traditie wil behouden. Het is volgens hem vooral het illegale vuurwerk dat voor problemen zorgt. "We moeten de excessen aanpakken en de overheid neemt daarin het voortouw. Wij proberen dat als branche zoveel mogelijk te ondersteunen", zegt Groeneveld.

Ongeveer dertig procent van alle vuurwerkslachtoffers in Nederland zijn omstanders. Daarover zegt Groeneveld: "Die gaan naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Ze kunnen er ook voor kiezen binnen te blijven. Als je naar buiten gaat, weet je dat je een bepaald risico loopt. Ook dan moet je een vuurwerkbril dragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl