Van dit schip werden woensdag 700 migranten gered AFP

Voor de tweede keer in een week tijd vaart een vrachtschip met honderden vluchtelingen stuurloos rond in de Middellandse Zee. De bemanning is van boord gegaan, de 450 opvarenden zijn aan hun lot overgelaten. 

Het lijkt een nieuwe trend te zijn dat er vrachtschepen worden gebruikt in plaats van kleine bootjes. Dat zeggen NOS correspondent Angelo van Schaik en officier van justitie Warner ten Kate in het NOS Radio 1 Journaal.

Die ontwikkeling kan te maken hebben met een wijziging in het Italiaanse vluchtelingenbeleid, zegt Van Schaik. Eerst werden reddingsoperaties uitgevoerd tot vlak bij de kust van Libië. Dat is nu anders. "De vrachtschepen moeten daarom verder de Middellandse Zee op. De smokkelaars proberen blijkbaar de boten verder richting Europa te krijgen, want anders verdrinken er te veel mensen."

Mensen worden op een boot gezet nadat ze veel geld hebben betaald. Smokkelaars proberen op hun beurt aan strafvervolging te ontkomen door van boord te gaan.

Warner ten Kate, officier van justitie

Ruige zee

Het kwam de afgelopen jaren geregeld voor dat overvolle migrantenboten ten onder gingen onderweg naar Europa. Het ging vaak om krakkemikkige vaartuigen, waardoor er al duizenden migranten zijn verdronken.

Dat er nu vaker wordt gekozen voor grote vrachtschepen, kan te maken hebben met de tijd van het jaar. Ten Kate: "De Middellandse Zee is op dit moment erg ruig, de kleine bootjes kunnen de oversteek niet maken. Zo’n groot vrachtschip is uitermate geschikt."

Het is een bont gezelschap. Iedereen pakt z’n kans.

Warner ten Kate

Van Schaik noemt de vertreklocatie opvallend van de twee schepen. "Dit schip was vertrokken uit Turks Cyprus en de Blue Sky M uit Istanbul. Je zou ook kunnen zeggen dat ze hun werkterrein verleggen van Libië naar Turkije."

De nationaliteit van de smokkelaars is heel divers, zegt Ten Kate, die zich als officier van justitie vooral bezighoudt met mensensmokkel. "We zien Duitsers, Grieken, Irakezen, Israëliërs, Jordanezen, Libanezen, Marokkanen en zelfs ook een enkele Nederlander. Het is een bont gezelschap. Iedereen pakt z'n kans."

Vluchtelingen per vrachtschip lucratief

4000 euro

Er wordt goud geld verdiend door de smokkelaars, zegt Warner ten Kate. "Als er 400 man op zo’n boot zitten en die betalen allemaal bijvoorbeeld 4000 euro per persoon, dan is dat behoorlijk lucratief. Het kopen van een oude boot is dan snel gedaan, de smokkelaars strijken veel winst op. Het financiële aspect is hun enige drijfveer."

STER reclame