Thomas Piketty vorige maand in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Franse econoom Piketty weigert Légion d'honneur

De invloedrijke Franse econoom Thomas Piketty weigert de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d'honneur, uit protest tegen de socialistische regering. Hij vindt dat het niet aan de overheid is om te bepalen wie eer verdient. "Ze kunnen zich beter concentreren op het aanzwengelen van de economie in Frankrijk en Europa."

De Franse autoriteiten publiceerden gisteren lijsten met namen van mensen die de onderscheiding dit jaar krijgen. Piketty is voorgedragen als ridder in het Legioen van Eer. Hij schreef het populaire boek Kapitaal in de 21ste eeuw, over kapitaal en ongelijkheid. Daarvan zijn ruim 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

Arm en rijk

Piketty was in het verleden nauw verbonden met de Socialistische Partij van president François Hollande, maar inmiddels heeft hij afstand genomen van het beleid van het staatshoofd. "De mate waarin de president zijn economisch beleid improviseert, is verbijsterend", zei Piketty in 2014 tegen de Franse krant Le Monde.

Piketty bezocht vorige maand de Nederlandse Tweede Kamer om over de ideeën uit zijn boek te praten. Volgens hem wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter als politici niets doen.

Nobelprijs

Op de Franse lijst met genomineerden staan verder onder anderen schrijver Patrick Modiano, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar, actrice Mimie Mathy en een Franse verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen die ebola had en genezen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl