"Het is een prachtige belevenis en er hangt altijd een bijzondere sfeer." NOS-commentator Ayolt Kloosterboer is in Garmisch-Partenkirchen om verslag te doen van de eerste grote sportwedstrijd van het jaar. Het traditionele schansspringen op Nieuwjaarsdag.

De omstandigheden lijken ideaal voor een mooie wedstrijd. "Het wordt vandaag prachtig hier in Garmisch. Er staat een strakblauwe hemel en er is heel veel sneeuw gevallen. En op 1 januari is iedereen toch al extra vrolijk en verwachtingsvol voor het nieuwe sportseizoen."

Garmisch telt

Voor de meeste skispringers is winnen op Nieuwjaarsdag een droom. Voor velen blijft het dat ook. "De springers weten dat er miljoenen mensen kijken. Het heeft een magische bijklank. Als je Garmisch gewonnen hebt, dan tel je echt mee", weet Kloosterboer.

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om het winnen van de Vierschansentournee. "Een prijs die iedere skispringer op zijn verlanglijst heeft staan. Het wordt nog hoger aangeslagen dan het wereldkampioenschap. Omdat het over vier verschillende schansen gaat, moet je echt in de vorm van je leven zijn om te winnen."

Kloosterboer: "Er zijn mensen bij wie dat maar één keer lukt, zoals bijvoorbeeld Thomas Diethart vorig jaar. Die had nog nooit iets gewonnen in zijn carrière, was in bloedvorm en won de tournee. Naar dat gevoel gaat hij nu de rest van zijn carrière op zoek, maar misschien vindt hij het wel nooit meer."

'Het wordt prachtig hier in Garmisch'

Kraft aan de leiding

De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee werd gewonnen door de Oostenrijker Stefan Kraft. Hij was de sterkste in Oberstdorf, een wedstrijd die een dag werd uitgesteld vanwege sneeuwstorm.

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen is vanaf 13.55 uur live te volgen op NPO 1 en op NOS.nl.

STER reclame