ANP
NOS Nieuws

Euro nu ook in Litouwen

In Litouwen wordt vanaf vandaag betaald met de euro in plaats van met de litas. Hiermee is Litouwen het 19e land dat toetreedt tot de eurozone en de laatste Baltische staat die zich bij de munteenheid voegt. Estland en Letland traden al eerder toe, in 2011 en 2014.

President Dalia Grybauskaite zei gisteren: "We zijn trots dat we aan alle voorwaarden van het Verdrag van Maastricht voldoen; dat onze economie sterk genoeg is." Het land, dat zich de laatste jaren economisch sterk ontwikkelde, heeft geleden onder de krimp van de Russische economie. De hoop is dat de toetreding tot de euro de handel goed zal doen.

Politiek gevoelig

Daarnaast refereerde de president aan de politieke betekenis van de stap: "Behalve financiële zekerheid biedt de toetreding ook politieke zekerheid. Met de euro kunnen we populisme vermijden. Het is het sluitstuk van de terugkeer naar onze Europese familie."

De Baltische staten liggen in een politiek gevoelige regio, grenzend aan Polen en Wit-Rusland. Ze zijn daarmee volop betrokken bij de spanningen rond Oekraïne.

Onrust

Maar in Litouwen heerst ook onrust over de toetreding. Veel mensen zijn bang dat de euro tot hogere prijzen zal leiden.

Litouwen is het grootste land van de drie Baltische staten, met een bevolking van 3,5 miljoen mensen. Sinds 2004 is het lid van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl