De Palestijnse president Mahmoud Abbas ANP

De Palestijnse president Abbas heeft een aanvraag ondertekend om zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij zette zijn handtekening onder meer onder het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Daarmee opent Abbas de weg om Israëlische militairen of politici voor het strafhof te dagen voor oorlogsmisdaden.

De Israëlische president Netanyahu zei meteen dat hij maatregelen wil nemen tegen de toetreding van de Palestijnen tot het ICC. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Malki zei in augustus dat hij wil dat Israël voor het Internationaal Strafhof wordt gedaagd, voor oorlogsmisdaden. 

Veto

Gisteren haalde een Palestijns voorstel het niet bij de VN, waarin werd gesteld dat Israël zich in 2017 helemaal moet terugtrekken uit de bezette gebieden. De Verenigde Staten gebruikten hun veto, waardoor het voorstel het ook niet had gehaald als er wel genoeg voorstanders waren. Het land ziet liever dat Israël en de Palestijnen via onderhandelingen komen tot een vredesverdrag.

Abbas had al gezegd dat als de VN-resolutie het niet zou halen, hij aansluiting zou zoeken bij internationale organisaties om Israël onder druk te zetten.

STER reclame