Arjen Robben scoort tegen Spanje

De vijf wedstrijden van 2014

Het zijn van die wedstrijden die blijven hangen. Die over tien jaar en verder nog in het geheugen staan gegrift. Elk jaar heeft er wel een paar. Het WK-duel van Oranje met Spanje was zo'n wedstrijd. Wat waren de andere 'wedstrijden van het jaar 2014'? Een lijstje.

Oranje vernedert regerend kampioen Spanje

De verwachtingen waren voorafgaand aan het WK niet hooggespannen en in de eerste helft van het groepsduel met Spanje in Salvador had het Nederlands elftal met 2-0 achter kunnen komen. Nadat Jasper Cillessen een stift van David Silva had gestopt, maakte Robin van Persie met zijn vliegende kopbal echter kort voor de pauze gelijk. Het bleek de ommekeer.

In een wervelende tweede helft zette Nederland de regerend wereldkampioen voor schut. Arjen Robben, opnieuw Van Persie, Stefan de Vrij en weer Robben bezorgden Oranje de historische 5-1 zege en ook het benodigde vertrouwen voor een fantastisch vervolg.

Samenvatting Spanje-Nederland WK 2014

Het verdriet van Brazilië

Met onder meer de 5-1 zege van Oranje op Spanje in de groepsfase had het WK al wat opmerkelijke wedstrijden achter de rug, maar het duel tussen gastland Brazilië en Duitsland in de halve finales sloeg alles. Na 29 minuten stond het in Belo Horizonte al 5-0, voor de Duitsers.

Het werd uiteindelijk 7-1 voor de latere wereldkampioen. Waar heel Brazilië droomde van een finale tegen Argentinië, beleefde de Seleção voor het oog van de natie en de wereld een complete afgang.

WK 2014: samenvatting Brazilië-Duitsland

Superieur Real via Bayern naar finale

Bekerhouder Bayern had na de 1-0 nederlaag in Bernabéu nog goede hoop om zich via de return in München opnieuw voor de eindstrijd van de Champions League te plaatsen. Die hoop boorde Real snel de grond in.

Sergio Ramos was de verrassende beul van Bayern. Terwijl alle Duitse verdedigers hun aandacht richtten op Cristiano Ronaldo, kopte de Spaanse verdediger tot twee keer toe de bal achter doelman Manuel Neuer. Het doorgaans zo zelfverzekerde Bayern was de draad volledig kwijt en Cristiano Ronaldo bepaalde de eindstand met twee goals op 4-0 voor de bezoekers.

CL 2013/2014: samenvatting Bayern München-Real Madrid

Nummer tien voor Real Madrid

Tot ver in de blessuretijd van de finale op 24 mei in Lissabon leek Atlético Madrid voor het eerst de Champions League te veroveren. Pas in blessuretijd kwam Real via een kopbal van - weer hij - Sergio Ramos op 1-1.

In de verlenging zat Atlético er helemaal doorheen. De Koninklijke nam afstand door goals van Gareth Bale, Marcelo en Cristiano Ronaldo. Daarmee was de tiende Europa Cup I/Champions League voor Real, ofwel La Décima, een feit.

PEC Zwolle overklast Ajax in bekerfinale

Van het WK en de Champions League naar het Nederlandse voetbal, waar in 2014 ook met regelmaat spectaculaire wedstrijden te zien waren. Opmerkelijk was de finale van het toernooi om de KNVB-beker op 20 april in De Kuip. Niet landskampioen Ajax, maar underdog PEC Zwolle pakte op indrukwekkende wijze de cup.

Na een gedwongen korte pauze vanwege vuurwerk op het veld boog PEC nog voor rust de vroeg opgelopen 1-0 achterstand om in een 4-1 voorsprong. Ryan Thomas en Guyon Fernandez scoorden ieder twee keer. Bram van Polen zorgde na rust voor het slotakkoord: 5-1. Voor het eerst in de historie ging de KNVB-beker naar PEC Zwolle.