Ramp met migrantenschip voorkomen

De Italiaanse autoriteiten zeggen dat ze een ramp hebben voorkomen met het migrantenschip Blue Sky M. De bemanning zou het schip, met honderden opvarenden, gisteren hebben verlaten en het recht op de Italiaanse kust hebben laten afvaren.

De Blue Sky M leek eerder op de dag al in de problemen te zijn gekomen bij het Griekse eiland Corfu. Een van de opvarenden belde met het alarmnummer omdat er "geen voedsel, water en dekens meer aan boord waren". De Grieken stuurden de marine en de kustwacht naar de Blue Sky M, maar de kapitein verzekerde de Griekse autoriteiten ervan dat er niets aan de hand was. 

Automatische piloot

Het vrachtschip voer daarna verder. Toen het in de buurt van het vasteland van het uiterste zuiden van Italië kwam, stuurden de Italiaanse havenautoriteiten twee helikopters naar het schip als voorzorgsmaatregel. Zes kustwachtmedewerkers gingen aan boord. 

Toen duidelijk werd dat er geen bemanningsleden meer aan boord waren en de automatische piloot zo was ingesteld dat het schip recht op de kust afvoer, nam de kustwacht het schip over. 

Motor

Volgens een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht was het schip anders gecrasht op de kust. Hij zei verder dat de motor was geblokkeerd. Zodra die blokkade is opgeheven, wordt de Blue Sky M de haven ingeloodst. 

De Blue Sky M vaart onder Moldavische vlag. Onduidelijk is hoeveel migranten exact aan boord zijn en hoe het met hen gaat.

STER reclame