In de Grenzland Markt in Uelsen is het vuurwerk al bijna uitverkocht

'Ik haal altijd mijn vuurwerk in Duitsland'

Nederlanders kopen zoveel vuurwerk in België en Duitsland dat vuurwerkhandelaren in de grensstreek er last van hebben. Het scheelt soms een kwart van de omzet, zeggen ze.

Het probleem is dat Duitsland minder strenge regels heeft, waardoor Duitse handelaren hun vuurwerk goedkoper kunnen aanbieden.

Oneerlijke concurrentie, vinden de handelaren:

'90 procent is Nederlands'

Verslaggever Harro Brouwer is in Duitsland en kijkt hoe het er aan toegaat in de winkel Grenzland Markt in Uelsen. 90 procent van de klanten is daar Nederlands tijdens laatste dagen van het jaar. Logisch, vindt een Nederlandse koper: "Ik haal hier ieder jaar mijn vuurwerk. Veel goedkoper."

Naast de lagere prijzen biedt Duitsland nog meer voordelen voor vuurwerkliefhebbers. Zo kan je er vuurwerk krijgen dat niet in Nederland te koop is. Hetzelfde geldt voor vuurwerkgadgets. Met deze pistolen kan je lichtkogels en ander vuurwerk afschieten. In Nederland zijn ze verboden, omdat ze levensecht lijken. In Duitsland gewoon te koop:

Vuurwerkpistool: verboden in Nederland, te koop in Duitsland

Supermarkten

In Duitse supermarkten is er ook veel vuurwerk te krijgen. Dat komt volgens Roel Akkerman, vuurwerkverkoper in Emmen, doordat de regels daar soepeler zijn. "De eisen voor het opbergen van vuurwerk zijn in Duitsland veel minder streng. Hier heb ik bunkers nodig, en het onderhoud daarvan moet ik ook betalen."

Bij deze Duitse Lidl ligt het vuurwerk gewoon naast de diepvries-doperwten.

Minder kruit

Dat de regels in Duitsland minder streng voor vuurwerk in supermarkten heeft een reden, zegt Akkerman: "Er zit in Duitsland minder kruit in het vuurwerk, daarom mag het ook in de supermarktschappen liggen. Dat maakt ook weer uit voor de prijs: als er de helft minder kruit in zit, is het vuurwerk ook de helft goedkoper."

Karren vol vuurwerk gaan er vanuit de Duitse supermarkt mee terug naar Nederland.

Ook in het Duitse Anholt staan er rijen voor de supermarkt.

Deel artikel: