Pro Shots
NOS Schaatsen

KNSB: geen reden om uitslag WK-kwalificatie te herzien

Ondanks de verongelijkte reacties van Carien Kleibeuker en Bob de Jong ziet de KNSB geen enkele reden om de uitslag van de WK-kwalificatiewedstrijd op de vijf en tien kilometer te herzien.

Ze waren boos en teleurgesteld. Carien Kleibeuker en Bob de Jong. Beide schaatsers reden zondag respectievelijk voor en na de NK allround hun vijf en tien kilometer om zich te plaatsen voor de WK afstanden, maar kwamen tekort. Beiden spraken van ongelijke omstandigheden, omdat de concurrentie de kwalificatierit tijdens de NK allround reed, in een vol Thialf. Maar als het aan de KNSB ligt krijgt de uitslag geen staartje. "Wat ons betreft blijft het hierbij", aldus directeur sport van de schaatsbond Arie Koops vandaag.

"Meest eerlijke moment"

"Zondagavond hebben alle coaches de uitslag geaccepteerd tijdens een bijeenkomst. Wat mij betreft is er dus niks aan de hand", zegt Koops. Diezelfde coaches hebben in september al ingestemd met het moment waarop de kwalificatieritten zouden plaatsvinden, vertelt Koops. "Er was verder geen ander moment op de kalender. Dit was het meest eerlijke moment."

Dat betekent dat Carien Kleibeuker, winnares van brons op de vijf kilometer bij de Olympische Spelen in Sotsji, zich op die afstand niet heeft geplaatst voor de WK afstanden. Ook Bob de Jong, al jaren een medaillekandidaat op de tien kilometer, kan een streep zetten door de langste afstand op dat WK.

Lege hal

Zondagochtend reed Kleibeuker haar kwalificatierace op de vijf kilometer in een vrijwel lege hal. Ze klokte 7.05,48. Een tijd waar Carlijn Achtereekte en en Jorien Voorhuis tijdens de NK allround onder doken.

Bob de Jong reed juist na de NK allround omdat hij zich tijdens het toernooi niet wist te plaatsen voor de afsluitende rit vanwege een diskwalificatie op de vijf kilometer. Bergsma en Kramer bleken een uur eerder, tijdens het allroundtoernooi, sneller.

"Kwalificatie WK afstanden niet eerlijk"

De omstandigheden waren zeer vergelijkbaar.

Arie Koops, directeur sport KNSB

Na afloop sprak Kleibeuker van een oneerlijke competitie. "Het is nu, tijdens de NK allround, zo'n vijf graden warmer in de hal. En toen ik reed stonden de deuren open, omdat het publiek binnen moest komen. Dat heeft allemaal invloed op de luchtweerstand. En je grootste vijand bij het schaatsen is de luchtweerstand, dus het is niet te vergelijken."

Ook Bob de Jong had geen goed woord over voor de gang van zaken. "Alle ambiance van de NK was weg. Het publiek ging al weg. In een toernooi rij je zoveel makkelijker hard. Dan heb je het publiek dat stimuleert, de luchtcirculatie, een tegenstander", klaagde de stayer.

Volgens Koops waren de omstandigheden echter zeer vergelijkbaar. "Wij hebben daar weinig van gemerkt. Er hebben ook mensen langs de baan gestaan om te kijken of er mogelijk andere omstandigheden waren."

"Maar", zo voegt Koops toe, "het is wel moeilijk vergelijkbaar, omdat allerlei andere effecten een rol kunnen spelen. De een slaapt voor de rit goed, de ander niet. De een rijdt vlak na de dweil, de ander vier ritten daarna pas."

"En Kleibeuker had ook kunnen starten op de NK allround. Daar heeft ze zelf niet voor gekozen. Achtereekte, Kramer en Bergsma hebben dat bijvoorbeeld wel gedaan. Zij hadden dus al drie afstanden gereden voordat ze aan de langste afstand begonnen. Ook dat is misschien niet helemaal eerlijk."

De schaatsers die zich hebben geplaatst hebben gewoon heel hard gereden.

Arie Koops, directeur sport KNSB

Koops is daarom van mening dat de juiste rijders naar de WK afstanden gaan op de vijf en tien kilometer. "De schaatsers die zich hebben geplaatst hebben heel hard gereden. 's Ochtends dachten we dat de tijd van Carien (Kleibeuker, red) niet geklopt zou worden. Maar er werd 's middags ook gewoon heel hard gereden door de andere dames."

"Er mogen per afstand maar twee Nederlandse deelnemers meedoen", vervolgt Koops. "Dat is ook heel erg hard. Maar nogmaals: we hebben geprobeerd de omstandigheden zo eerlijk mogelijk te maken. Iedereen wist dit van tevoren. De uitslag staat vast en wat ons betreft blijft het hierbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl