Krakers op het dak van Ubica tijdens de ontruiming in 2013 ANP

De Utrechtse horecagelegenheid Hoppe aan de Ganzenmarkt verandert de naam in Ubica. Met de naamsverandering voorkomt het café een rechtszaak van het Amsterdamse Café Hoppe aan het Spui.

De eigenaar van Hoppe in Amsterdam dreigde eerder dit jaar met een kort geding tegen twee gelijknamige cafés in Utrecht en Breda. Die besloten de zaak te schikken en hun cafés een nieuwe naam te geven.

Ubica

Het etablissement in het centrum van Utrecht plakte de naam Hoppe op de gevel af en schreef een prijsvraag uit voor een nieuwe naam. Ubica verwijst naar matrassenhandel Ubica die sinds 1931 in het pand en het gebouw ernaast was gevestigd.

Door een grote brand in 1989 werden beide gebouwen onbewoonbaar totdat ze in de jaren 90 werden gekraakt. De krakers knapten de gebouwen op en noemden één van de panden Ubica. De kraakpanden op tientallen meters van het Utrechtse stadhuis waren zeer bekend in de stad door de schildering van een ruggengraat over de gevels.

Ontruiming

In mei 2013 werden de panden ontruimd omdat de krakers na de verkoop weigerden te vertrekken. De krakers boden veel weerstand en het kostte de ME een hele nacht om de gebouwen te ontruimen.

De gebouwen zijn inmiddels gerenoveerd. Er zitten twee cafés en een hotel in.

STER reclame