Alexis Tsipras is de leider van de radicaal-linkse oppositiepartij Syriza, die het goed doet in de peilingen
NOS Nieuws

Vervroegde verkiezingen in Griekenland

De Grieken gaan vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De huidige Kamer lukte het in drie stemronden niet om een nieuwe president te kiezen, waardoor er parlementsverkiezingen komen.

De regeringskandidaat, oud-eurocommissaris Dimas, moest minstens 180 van de 300 parlementariërs achter zich krijgen. Hij kreeg slechts 168 stemmen, net zoveel als in de tweede ronde. De vervroegde verkiezingen worden zondag 25 januari gehouden.

Vervroegde verkiezingen in Griekenland

Opnieuw onderhandelen

De radicaal-linkse partij Syriza gooit hoge ogen om die te winnen. Dat leidt mogelijk tot onrust op de financiële markten, omdat Syriza opnieuw met de EU en het IMF wil onderhandelen over het omvangrijke steunpakket aan Griekenland. De beurs in Athene staat zo'n 10 procent lager. De grote Europese indices laten kleine minnetjes zin.

Dankzij de internationale miljardensteun, stevige bezuinigingen en hervormingen herstelt de Griekse economie zich langzamerhand na jaren van diepe crisis. Het strenge beleid van premier Samaras werpt dus zijn vruchten af, maar veel Grieken zijn het zat. Zij hopen dat Syriza-leider Alexis Tsipras mildere voorwaarden uit het vuur kan slepen.

Tsipras noemde de aankondiging van de nieuwe verkiezingen een historische dag voor de Griekse democratie. "Het kabinet-Samaras, dat het land de afgelopen 2,5 jaar heeft geplunderd en al nieuwe maatregelen wilde nemen, behoort tot het verleden. Als het volk het wil, zullen de bezuinigingen straks ook tot het verleden behoren", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl