Asscher: het kabinet blijft op zijn plek

De PvdA is ook na de kerstcrisis nog steeds te vertrouwen. De stem van de drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet van VVD-minister Schippers doet daar niets aan af. Dat zei vicepremier Asscher in een lang gesprek met het NOS Radio 1-Journaal.

Volgens Asscher hebben VVD en PvdA elkaar alleen het ja-woord gegeven in de Tweede Kamer. "In de Eerste Kamer is dat anders, die is onafhankelijk. Daar moet je iedere keer weer werken voor een meerderheid. Deze keer hebben we dat niet goed gedaan."

Stresstest

De vicepremier keek terug op de hectische laatste dagen voor de kerstvakantie, toen het lot van het kabinet aan een zijden draadje leek te hangen. "Dat is niet prettig, dat wil je niet elke week. Het was een soort stresstest en daar zijn we gelukkig voor geslaagd."

Je moet de Statenverkiezingen niet aangrijpen om allerlei instabiliteit over het land uit te strooien.

Vicepremier Asscher

Volgens Asscher blijft het kabinet voorlopig gewoon op zijn plek, ook als de Provinciale Statenverkiezingen in maart een dramatisch verlies opleveren voor zijn partij. "Je moet die verkiezingen niet aangrijpen om allerlei instabiliteit over het land uit te strooien."

Pesterijtje

Hij toonde begrip voor de ministers (vooral van VVD-huize) die de wet die een grens stelt aan de topinkomens bij de overheid en semi-overheid niet overal willen invoeren per 1 januari 2015, zoals de bedoeling was. Volgens sommigen is dat een pesterijtje vanwege het verwerpen van de zorgwet van minister Schippers.

"Dat is echt onzin. In een heleboel sectoren gaat die grens, een ministerssalaris, wel meteen per 1 januari in. Maar het kan gewoon niet in alle sectoren meteen."

STER reclame