NOS Nieuws

Het is nu menens. Suriname wil naar WK 2018

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Een swingende drumband loopt langs het veld als de fans van het nationale elftal het uitverkochte André Kamperveen Stadion binnenkomen. Surinaamse vlaggen wapperen voor de wedstrijd van het Surinaamse nationale elftal tegen de kampioen van Trinidad en Tobago: W Connection.

In het stadion ook veel politici: ministers en parlementariërs van zowel de coalitie als de oppositie. "Het lijkt erop dat straks iedereen met de eer wil gaan strijken", glimlacht John Krishnadath, de voorzitter van Surinaamse Voetbalbond (SVB).

Het zit de bond dwars dat Natio, het nationale elftal, ondanks het vele voetbaltalent dat Suriname op de wereld voortbracht, zo slecht scoort. "De SVB heeft daarom als doel gesteld dat Suriname in het Caribisch gebied op topniveau gaat spelen en we ons kwalificeren voor het WK van 2018 of 2022." Krishnadath wil dat bereiken door voor sporters een dubbele nationaliteit toe te staan, waardoor spelers van Surinaamse afkomst die in het buitenland voetballen voor Natio kunnen uitkomen.

Het onderwerp 'dubbele nationaliteit' ligt gevoelig in Suriname. "Het antikoloniale sentiment heeft jarenlang een wetswijziging tegengehouden. Het was assembleelid Melvin Bouva van de regeringspartij NDP die de dubbele nationaliteit weer eens aankaartte, maar de oppositie was er sneller bij en diende het wetsontwerp in", vertelt Krishnadath.

Het overvolle stadion geeft aan dat het antikoloniale sentiment voor de voetbalfans minder zwaar weegt dan een goed scorend elftal, al dan niet met spelers met een bordeauxrood paspoort. "Wij gaan zelfs verder dan een dubbele nationaliteit voor sporters", zegt oppositielid Asiz Gajadin. "Suriname heeft op veel meer fronten knowhow uit het buitenland nodig. Wij denken in termen van ‘wereldburgers’."

Het Surinaams elftal, hier met Nederlandse spelers, zingt het volkslied voor de wedstrijd tegen Trinidad & Tobago

Op de tribune geniet voormalig Elinkwijk-voetballer Frank Mijnals van het spel van de jongere generatie. "Ik speelde in de jaren 50 en 60 in Nederland, maar woon nu weer in Suriname. Het zou geweldig zijn wanneer Suriname op wereldniveau gaat meespelen."

Maar de veteraan is sceptisch. "De geschiedenis van het Surinaamse voetbal heeft laten zien dat het hier vaak misloopt op organisatie. Met een dubbele nationaliteit zijn we er nog niet."

Natio-coach Dean Gorré is optimistischer: "Wanneer de Surinaamse politiek instemt met het wetsontwerp, zijn wij klaar om te schieten."

Eén winnaar

SVB-voorzitter Krishnadath is het om het even welke politicus straks met de eer strijkt als Natio op het WK in Rusland zijn opwachting maakt. "Ik weet zeker dat het wetsvoorstel unaniem wordt aangenomen als het in stemming komt in het parlement. Ik hoop dat dat in februari gebeurt."

De wedstrijd tegen de kampioen van Trinidad en Tobago eindigt in een gelijkspel: 1-1 en W Connection wint na strafschoppen. Coach Gorré is desondanks heel tevreden. "Ondanks het feit dat het team maar twee keer heeft geoefend en niet op elkaar is ingespeeld, was het spel goed en hadden we veel kansen. Samen met de enorme opkomst maakt dat, dat er vandaag maar één winnaar is: Suriname."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl