NOS Sport

Gemist WK-ticket drijft Bob de Jong tot woede

Interview Bob de Jong

Bob de Jong speelt met de gedachte om juridische stappen te nemen tegen de KNSB. De 38-jarige schaatser voelt zich ernstig gedupeerd, nadat hij zaterdag op de eerste dag van de NK allround op de vijf kilometer in zijn ogen ten onrechte werd gediskwalificeerd. Volgens De Jong was die diskwalificatie er mede de oorzaak van dat hij zich zondag niet wist te kwalificeren voor de 10 kilometer van de WK afstanden die in februari in Heerenveen worden gehouden.

De Jong was zaterdag "uit zijn dak gegaan" nadat hij te horen had gekregen dat hij gediskwalificeerd was omdat hij tot twee keer toe een blokje had aangetikt. "Als jij gediskwalificeerd wordt door een scheidsrechter, je dient een officieel protest in, en dat wordt beoordeeld door diezelfde scheidsrechter, wat heeft een protest dan voor zin... Er wordt meteen al gezegd: protest indienen heeft geen zin, want ik beoordeel 'm zelf", sprak De Jong bitter.

Toch wenst de stayer zich niet op voorhand bij de nederlaag neer te leggen. "Ja, ik heb toch een protest ingediend. Nu kunnen we altijd nog kijken wat de juridische mogelijkheden zijn."

"Alle ambiance was weg"

De commotie en ergernis spookten zondag, toen hij zich had willen kwalificeren voor de 10 kilometer van de WK afstanden, nog door zijn hoofd. Dat hij na afloop van de NK allround in een vrijwel lege hal moest rijden, werkte nog eens extra demotiverend.

"Alle ambiance van de NK was weg. Het publiek ging al weg. In een toernooi rij je zoveel makkelijker hard. Dan heb je het publiek dat stimuleert, de luchtcirculatie, een tegenstander. Nu moest ik er te veel voor werken, ik kwam de bochten niet goed uit."

Ruimte voor zelfkritiek was er uiteindelijk ook bij De Jong. "In eerste instantie moet ik naar mezelf kijken. Normaal moet ik makkelijk 13.10 kunnen rijden." Met die tijd had hij het ticket voor de WK afstanden kunnen veiligstellen. Maar de vijfvoudig wereldkampioen op de langste schaatsafstand, die in Sotsji olympisch brons veroverde, kwam niet verder dan 13.17.

"De omstandigheden waren niet gelijk"

Ook Carien Kleibeuker, winnares van brons op de vijf kilometer bij de Olympische Spelen in Sotsji, greep naast een WK-ticket. Zondagochtend reed zij haar kwalificatierace op de vijf kilometer in een vrijwel lege hal. Ze klokte 7.05,48. Een tijd waar Carlijn Achtereekte en en Jorien Voorhuis tijdens de NK allround onder doken, waardoor Kleibeuker normaal gesproken geen aanspraak maakt op een van de twee te vergeven startplekken voor de WK afstanden.

"Het is geen eerlijke competitie geweest vandaag", zei Kleibeuker een paar uur na haar race bij NOS Langs de Lijn, toen het allroundtoernooi al was begonnen. "Het is nu zo'n vijf graden warmer in de hal. En toen ik reed stonden de deuren open, omdat het publiek binnen moest komen. Dat heeft allemaal invloed op de luchtweerstand. En je grootste vijand bij het schaatsen is je luchtweerstand, dus het is niet te vergelijken."

Na de vijf kilometer verliet Kleibeuker Thialf, boos en teleurgesteld. "Voor mij is de belangrijkste wedstrijd waar het dit seizoen om draait door de neus geboord." Ook oud-schaatscoach Renate Groenewold sprak van 'competitievervalsing'.

Jillert Anema is het met zijn pupil Kleibeuker eens: "Het ijs was goed, maar de omstandigheden waren niet gelijk", aldus Anema na afloop. "Het is niet eerlijk geweest, en deze sport hoort eerlijk beoefend te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl