AFP
NOS Nieuws

'Toestel ligt waarschijnlijk op bodem van de zee'

Indonesië heeft onder meer twaalf marineschepen, vijf vliegtuigen en drie helikopters ingezet bij de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia.

Ook Singapore, Australië en Maleisië leveren materieel. De VS heeft hulp aangeboden.

Volgens het hoofd van de Indonesische reddingsdienst is er weinig hoop dat de inzittenden nog leven. Het toestel ligt hoogstwaarschijnlijk "op de bodem van de zee", zei hij tegen journalisten.

Regen

Het zoeken werd vanmorgen plaatselijke tijd hervat onder omstandigheden die minder slecht waren dan die van gisteren. Met name de regen speelde de zoekteams kort na de verdwijning boven de Javazee parten. 's Avonds werd de operatie stilgelegd omdat het te donker werd.

Inmiddels is het zicht beter, zei een commandant op de vliegbasis in Surabaya. "Als God het wil, vinden we het toestel snel."

Geluk

Het zoekgebied is enkele honderden vierkante kilometers groot. De kans dat het vliegtuig vandaag gevonden wordt is dan ook klein, zegt correspondent Michel Maas.

"Ze zijn optimistisch en denken dat ze iets gaan vinden, maar of dat vandaag al lukt, weten ze niet. Dat is een kwestie van geluk."

Nog geen spoor van verdwenen vliegtuig

Storm

Het vliegtuig is van de Indonesische partner van de Maleisische prijsvechter AirAsia. Het vloog gisteren met 162 mensen aan boord van Surabaya in Indonesië naar Singapore toen het vanwege de storm toestemming vroeg om hoger te vliegen. De verkeersleiding kon die toestemming niet geven, omdat er al een ander toestel op die hoogte vloog. Vijf minuten later verdween het toestel van de radar.

Wanhopige familieleden wachten sindsdien op nieuws over vlucht QZ8501. De meesten hebben zich verzameld op de luchthaven van Surabaya.

Nachtmerrie

De bestuursvoorzitter van AirAsia zei dat een vermist vliegtuig zijn "ergste nachtmerrie" is. "We hebben op dit moment geen idee wat er mis is gegaan", aldus Tony Fernandes, die niet wil speculeren over wat er gebeurd zou kunnen zijn met het vliegtuig van zijn maatschappij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl