NOS Nieuws

Nederlandse passagier: vrouwen en kinderen zijn geëvacueerd

 • Marina Militare
  Foto vanuit een reddingshelikopter
 • AFP
  Een gewonde passagier arriveert in een ziekenhuis in Brindisi, Zuid Italië
 • Marina Militare
  Foto vanuit een reddingshelikopter
 • Marina Militare
  Foto vanuit een reddingshelikopter

Onder de ruim 300 mensen die nog op de Italiaanse veerboot wachten op redding, bevinden zich drie Nederlanders. Een daarvan is Joran van der Vree, een medewerker van transportbedrijf VTS. Zijn baas Joost Hafmans sprak hem zondag om 18.00 uur voor het laatst.

"Joram vertelde me dat kinderen en vrouwen als eerste zijn geëvacueerd. Er zou geen sprake van grote paniek zijn." Van der Vree was met een lege vrachtwagen op weg naar Italië. Zijn baas probeerde hem al eerder te bellen, maar kon hem niet bereiken.

'Vrouwen en kinderen eerst van het schip'

Er zijn één dode en één gewonde gevallen bij de brand op het schip. Het overleden slachtoffer is een Griek, meldt de kustwacht. Op dit moment wachten nog 287 mensen op evacuatie. 190 mensen zijn gered, onder wie één Nederlander.

Inmiddels is bekend dat het schip, de Norman Atlantic, naar het vasteland gesleept gaat worden. Tijdens het slepen zullen de helikopters door blijven gaan met de evacuatie.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het is de hel aan boord.

Il Fatto Quotidiano

Het Italiaanse dagblad Il Fatto Quotidiano schrijft over een 'hel aan boord'. De krant heeft een filmpje in handen dat gemaakt is door een passagier op het schip, de 42-jarige Egyptenaar Yousri Wadaan. Hij is inmiddels geëvacueerd naar het Italiaanse vasteland.

De Italiaanse televisiezender RAI meldt dat het verongelukte slachtoffer een man is. Hij probeerde van het schip op een reddingsboot te springen. De reddingsoperatie verloopt al de hele dag moeizaam, vanwege de slechte weersomstandigheden.

Ik kan niet meer ademen, we gaan als ratten verbranden

Scheepskok van de Norman Atlantic

De vrouw van een scheepskok aan boord kreeg een telefoontje van haar man. Hij zei dat hij niet kon ademen en bang was te verbranden.

Een passagier vertelde aan de Griekse televisiezender Mega hoe hun schoenen smolten toen ze op het onderste dek stonden.

Ontruiming moeilijk

De brand brak vanmorgen rond 06.00 uur uit op het autodek van het schip. De Griekse minister van Zeevaart zegt alles te doen om iedereen te redden, "maar dit is een van de moeilijkste reddingsoperaties die we ooit hebben moeten doen".

De meeste passagiers aan boord zijn Grieks. Anderen komen uit Italië, Turkije, Albanië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Rusland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl