NOS Nieuws

President Argentinië redt jongen van vloek

De president van Argentinië is peetmoeder geworden van een jongen omdat die volgens een legende in een soort weerwolf zou kunnen veranderen. Als zevende zoon van zijn vader zou Iair Tawil vervloekt zijn.

Zo'n jongen zou op de eerste vrijdag na zijn dertiende verjaardag in een lobizón veranderen, een weerwolfachtig wezen uit de Argentijnse folklore. Hij zou bij elke volle maan een onmenselijke demon worden die zich voedt met het vlees van ongedoopte baby's en pas-gestorvenen.

Studiebeurs

De legende jaagde mensen vroeger zo veel angst aan, dat zulke jongetjes vaak werden achtergelaten of zelfs vermoord. Om dat te voorkomen, besloot de president van Argentinië begin vorige eeuw de kinderen officieel onder zijn hoede te nemen.

Zo werd het stigma omgebogen in iets positiefs, want de kinderen kregen presidentiële bescherming, een studiebeurs en een gouden medaille.

Joods

Tegenwoordig komen dit soort grote gezinnen veel minder vaak voor, waardoor de traditie in onbruik was geraakt. Toch wilde Iair er graag gebruik van maken. Zijn familie kreeg eerst echter nul op het rekest, omdat ze niet katholiek maar joods waren.

Nu de wet is aangepast en ook geldt voor andere religies, is de twintiger het eerste joodse petekind van een Argentijnse president. Om de 'adoptie' te vieren stak Kirchner samen met Iair, zijn ouders en enkele broers een menora aan in haar ambtswoning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl