Airbus van AirAsia AFP

In Indonesië wordt een vliegtuig vermist van prijsvechter AirAsia. Aan boord van vlucht QZ8501 zijn 155 passagiers en 7 bemanningsleden. Het toestel, een Airbus A320-200, steeg op in de Indonesische stad Surabaya en was op weg naar Singapore.

Ongeveer 40 minuten na het opstijgen verloor de verkeerstoren in Surabaya contact met het vliegtuig. Het toestel zou toen boven de Javazee hebben gevlogen. Vlak voor het contact met de vluchtleiding werd verbroken, vroeg de piloot of hij zijn vluchtroute kon aanpassen vanwege slecht weer.

Bijna alle inzittenden van het toestel komen uit Indonesië. Ook zijn er drie Zuid-Koreanen, een Brit, een Singaporees, een Fransman en een Maleisiër aan boord. Onder de passagiers zijn zestien kinderen en een baby.

Reddingsoperatie

Indonesië heeft een reddingsoperatie in gang gezet. Ook reddingsvliegtuigen uit Singapore staan klaar om assistentie te verlenen. 

Een woordvoerder van de Indonesische reddingsdienst heeft tegen het Indonesische persbureau Antara gezegd dat het toestel waarschijnlijk is neergestort op zo'n 145 kilometer van het eiland Billiton.

Het vliegtuig had rond 01.30 uur Nederlandse tijd moeten landen in Singapore. Sinds 00.24 uur is er geen contact meer geweest met het toestel.

Op het vliegveld van Singapore is een speciale ruimte ingericht, waar familieleden en vrienden van passagiers van vlucht 8501 worden opgevangen.

Derde incident

Het is het derde grote incident met een Aziatische maatschappij dit jaar. Op 8 maart verdween vlucht 370 van Malaysia Airlines van de radar. Het vliegtuig is nooit teruggevonden.

Op 17 juli werd vlucht MH17 neergeschoten boven Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, vooral Nederlanders.

Het is de eerste keer dat een vliegtuig van AirAsia vermist raakt. 

STER reclame