Een eerbetoon aan de slachtoffers van de rampvlucht MH17 bij de kazerne waar de identificatie plaatsvindt. ANP

'Rampvlucht' is het woord van het jaar 2014, hebben leden en volgers van het Genootschap Onze Taal en luisteraars naar De Taalstaat samen bepaald. Vanmiddag werd het winnende woord bekendgemaakt in dit programma over de Nederlandse taal op NPO Radio 1.

'Rampvlucht' werd het afgelopen jaar gebruikt voor de vlucht MH17, die werd neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. De crash is sinds de datum van het ongeluk, 17 juli, voortdurend in het nieuws gebleven. 

Vergeetverzoek

'Rampvlucht' kreeg één stem meer dan de nummer twee op de lijst: 'vergeetverzoek'. Dat slaat op de vraag aan een zoekmachine om gegevens over een persoon of een bedrijf uit de zoekresultaten te wissen.    

In mei oordeelde het Europese Hof van Justitie dat mensen het recht hebben om 'vergeten' te worden door zoekmachines als Google.  

Op derde plaats eindigde het woord 'jihadganger'. Vorig jaar was 'participatiesamenleving' het Onze Taal-woord van het jaar. 

Dagobert Duck

In een andere verkiezing, door woordenboekuitgever Van Dale, werd vorige week 'dagobertducktaks' tot woord van het jaar gekozen. 

STER reclame