AFP
NOS Nieuws

Juncker: Nederlandse partijen te populistisch

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie verwijt gevestigde partijen als VVD, PvdA en CDA dat ze populistische partijen imiteren. Als dat gebeurt, dreigt een land onbestuurbaar te worden, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Volgens Juncker moeten de traditionele partijen niet meegaan in de onvrede over Europa, zoals die door populistische partijen wordt geuit. "Als je met boze burgers wilt praten, moet je vóór ze gaan staan. Niet weglopen of achter ze aan hollen", zegt de Luxemburger.

Maar partijen als VVD, PvdA en CDA stellen zich halfhartig op, vindt de commissievoorzitter. "Aangevallen en opgejut door burgers en media, geven ze steeds meer ruimte aan de onvrede. Weet u wat het resultaat daarvan is? Dat landen onbestuurbaar worden. Dat het Europees Parlement straks louter bevolkt wordt door eurosceptici. En dat zou een ramp zijn."

Europese Grondwet

Als voorbeeld noemt Juncker het referendum over de Europese Grondwet in 2005, waarbij ruim 61 procent van de Nederlanders tegenstemde. Hij zegt dat VVD, PvdA en CDA geen campagne durfden te voeren voor de grondwet. Ook de Nederlandse regering stak volgens hem "geen vinger uit".

Als je met boze burgers wilt praten, moet je vóór ze gaan staan. Niet weglopen of achter ze aan hollen

Juncker over de halfslachtige opstelling van VVD, PvdA en CDA

"En toen ging het fout. Het 'nee' tegen de Grondwet was niet het succes van de populisten, maar de schuld van de traditionele partijen."

Dijsselbloem

In het interview in de Volkskrant gaat Juncker ook in op zijn relatie met de Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem, die ook voorzitter is van de eurogroep. Dijsselbloem noemde Juncker in januari "een verstokte roker en drinker" en bood daarvoor later excuses aan.

Juncker zegt dat hij na die excuses geen probleem meer heeft met Dijsselbloem. Ook ontkent hij dat hij Dijsselbloem al bij voorbaat afwees als Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie. "Ik heb Rutte gezegd: Nederland krijgt het eerste vicevoorzitterschap van de Commissie als je een kandidaat levert met brede ervaring, breder dan alleen Financiën. En het liefst een vrouw. Toen kwam hij met Timmermans. Een uitstekende keuze."

Het 'nee' tegen de Grondwet was niet het succes van de populisten, maar de schuld van de traditionele partijen.

Juncker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl