'Ik heb nu weer iets om naar uit te kijken'

Wie geen tijd heeft om met de kerstdagen bij zijn oude vader of moeder langs te gaan, kan daar iemand voor inhuren. Volgens de ouderenbond ANBO spelen steeds meer bedrijfjes in op de vraag naar mantelzorg tegen betaling.

Een op de vijf ouderen in Nederland brengt de feestdagen alleen door, blijkt uit cijfers van het Ouderenfonds.

"Mantelzorg kost moeite, vooral als de afstand groot is tussen mensen", zegt Joeri Veen van de ANBO. "Juist met kerstdagen, als mensen zelf willen uitrusten of iets willen ondernemen, zoeken ze naar andere oplossingen."

"Geen last"

Niet alle ouderen vinden het erg dat voor hun bezoek betaald is. Zo'n twee op de drie ouderen verkiezen betaalde mantelzorg boven onbetaalde zorg door naasten, aldus de ANBO. Ze voelen zich dan minder bezwaard.

"Ouderen vinden het moeilijk om hun omgeving om hulp te vragen", verklaart Veen. "Dan hebben ze het gevoel dat ze hun omgeving tot last zijn. Als ze mensen inhuren en betalen, hebben ze daar geen last van."

Veen wijst erop dat familie vanaf 1 januari financiële steun kan krijgen van de gemeente voor het uitbesteden van mantelzorg. Dan gaat de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in. Veen: "Dat kan prettig zijn als je het hele jaar bijvoorbeeld paar keer week boodschappen doet voor je ouders, maar graag met Kerst een keertje niet."

Fijn

Een van de bedrijven die mantelzorg bieden tegen betaling, is Fleur de dag. Oprichter Pauline Muller: "We hebben de kinderen van onze cliënten gevraagd: wat gebeurt er met jullie ouders met Kerst? Sommigen gaven aan dat ze het fijn zouden vinden als er dan iemand langskwam." Een bezoek van een uur kost bij Fleur de dag 25 euro.

Betalen voor mantelzorg is steeds minder taboe.

Tom Krouse - Vertroetel je ouders

Ook bij Vertroetel je ouders kun je een bezoek inhuren, voor 29,50 euro per uur. "Sinds wij hier zes jaar geleden mee begonnen zijn, merken we dat het steeds minder taboe is", zegt oprichter Tom Krouse. "Het aantal klanten is de afgelopen vier jaar verdubbeld, tot enkele honderden."

Krouse richt zich vooral op 'complexe' ouderen, die hoge eisen stellen of aandoeningen hebben. "Onze klanten zijn meestal heel kritisch. Dat kan zijn omdat ze een psychiatrische achtergrond hebben, maar ook omdat ze bingo niet leuk vinden. Ze zitten in een prikkelarme omgeving waar ze dan even uit moeten."

Waarschuwing

De ANBO is blij met de belangstelling voor ouderenzorg maar waarschuwt: de zorg moet wel veilig zijn. Er is namelijk geen toezichthouder voor dit soort zorg. 

"We willen wel dat organisaties hier serieus mee omgaan: dat medewerkers bijvoorbeeld gescreend worden of dat een verklaring omtrent goed gedrag nodig is."

Wat te doen op Tweede Kerstdag?

STER reclame