Onder de slachtoffers van de tsunami waren veel toeristen die de kerstvakantie in Zuid-Oost Azië doorbrachten

Hoe een Kerstochtend de geschiedenis inging

De nacht van de tsunami, van Eerste op Tweede Kerstdag 2004, begon op de NOS-redactie rustig. Over de hele wereld werd Kerstmis gevierd en, zoals traditioneel op feestdagen, was er weinig nieuws. Rond 04.00 uur kwamen via de persbureaus berichten binnen over een aardbeving in Indonesië. Over slachtoffers was niets bekend.

Een uur later waren er ook meldingen vanuit India en Thailand over aardbevingen. De eerste radioberichten waren daarom niet heel duidelijk: "Er komen berichten over een aardbeving uit Indonesië, maar ook uit Thailand en India."

Het duurde even voor de omvang van het natuurgeweld doordrong, maar tegen 07.00 uur begon de nachtploeg met het optrommelen van extra collega's voor radio en tv, omdat toen duidelijk werd dat het om uitzonderlijk groot nieuws ging.

Geschiedenis

Het bleek dat er een enorme tsunami was ontstaan na een zeebeving in de Indische Oceaan. Het natuurgeweld zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootste natuurrampen wereldwijd. Bijna 230.000 mensen kwamen om het leven, van wie alleen al 170.000 in de provincie Atjeh op Sumatra.

Ook waren er veel slachtoffers onder toeristen die in Zuid-Oost Azië waren voor de kerstvakantie. Hele gebieden werden compleet verwoest.

Fotoseries

De hele wereld kwam in actie voor de slachtoffers. Miljarden euro’s werden ingezameld, onder meer voor de wederopbouw van de getroffen gebieden.

De Britse krant The Guardian heeft ter gelegenheid van de tiende herdenking van de tsunami een fotoserie gemaakt van Atjeh kort na de vloedgolf en nu. Bij de Nieuw-Zeelandse nieuwssite Stuff kunnen bezoekers met een muisbeweging het verschil bekijken tussen de getroffen gebieden toen en nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl