In de Indonesische stad Banda Atjeh op Sumatra is een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de tsunami in 2004. Duizenden mensen verzamelden zich in de grote moskee. Het gebouw uit de 19e eeuw is een van de weinige bouwwerken die overeind bleef staan na het natuurgeweld. 

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat er ongeveer 230.000 mensen om het leven kwamen door een zeebeving in de Indische Oceaan, die in een groot gebied een tsunami veroorzaakte. 

'En toen kwam het water en dat sleurde ons mee'

Tsunami 2004 herdacht

Trein

Atjeh was het zwaarst getroffen. Alleen al in de Indonesische provincie kwamen 170.000 mensen om. De herdenking in Banda Atjeh is de eerste in een serie plechtigheden wereldwijd ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In Sri Lanka bijvoorbeeld rijdt een trein met overlevenden langs de kust naar de plaats waar de vloedgolf aan land kwam. 

Ook in Nederland is de tsunami herdacht. In 't Zand in Noord-Holland is er een monument ter nagedachtenis aan de 39 Nederlandse slachtoffers. Gisteravond was daar een herdenking.

Het monument in 't Zand is een initiatief van Karin Beenhakker en Luc Pijman. Zij overleefden samen met hun kinderen de tsunami tijdens hun vakantie op Sri Lanka. Het gezin kan nog steeds niet geloven dat ze nog leven: "We hebben allemaal van elkaar gedacht dat we dood waren, maar dat bleek niet het geval", zegt Karin Beenhakker. "Sinds die tijd is het leven gewoon niet meer hetzelfde."

Het tsunami-monument in 't Zand in Noord-Holland www.tsunami-monument.nl

STER reclame