Jasper Cillessen in opperste concentratie voor de strafschoppen tegen Argentinië ANP

Na zijn eerste volledige seizoen als basisspeler van Ajax, bekroond met de landstitel, begon Jasper Cillessen in mei dit jaar aan de voorbereiding op het WK. Vijf interlands had hij achter zijn naam staan. Voor zijn gevoel was hij nog niet zeker van zijn plek onder de lat bij Oranje.

"Pas op het moment dat ik nummer 1 kreeg, dacht ik dat het wel een mooie zomer zou kunnen worden", aldus Cillessen. Een mooie zomer werd het voor Oranje, met een hoofdrol voor de 25-jarige Groesbeker.

Jasper Cillessen tegen Spanje

Salvador, 13 juni. Vlak voor de memorabele kopbal van Robin van Persie had David Silva de kans om Spanje op 2-0 te zetten en daarmee mogelijk de wedstrijd op slot te doen. Het liep anders.

“Ik kom één tegen één met Silva en zat er kort genoeg op. Daardoor kon hij niet meer om me heen", zegt Cillessen. "Hij moest stiften. Gelukkig was ik snel genoeg om mijn hand op te steken en werd het een hoekschop. Voor mijn gevoel was het een redding die ik moest maken. Ik dacht alleen maar aan de hoekschop die kwam. Die mocht niet gevaarlijk worden. Later besefte ik pas hoe belangrijk die redding was, ook omdat iedereen het erover heeft."

De redding kwam niet uit de lucht vallen, zoals heel Oranje uitstekend was voorbereid door Louis van Van Gaal en zijn technische staf. “We wisten dat er in een systeem met drie verdedigers en twee ervoor, weinig afstandsschoten zouden komen, maar meer van deze situaties. Silva zou vanaf de zijkant doorkomen, vanuit die hoek lagen de meeste kansen voor de tegenstander. Daar hebben we veel op getraind en dat is ook uitgekomen. Voor mij persoonlijk was dit een hoogtepunt, ook omdat het mijn eerste wedstrijd op het WK was.”

Jasper Cillessen tegen Costa Rica

5 juli, Salvador. Het bleef niet bij die ene belangrijke redding tegen Spanje. Ook in de kwartfinales tegen Costa Rica hield Cillessen Oranje enkele minuten voor het einde van de verlenging overeind. Met zijn voet redde hij op een inzet van Marcos Ureña. Een moment van opperste concentratie op het moment dat hij al vermoedde dat hem iets vervelends boven het hoofd hing. Zijn concurrent Tim Krul liep warm en dat was ook Cillessen opgevallen. “Ik hoopte dat het niet was wat ik dacht dat het was.”

De bange vermoedens van Cillessen werden waarheid. Met het oog op de aanstaande penaltyserie moest hij in de 119de minuut plaatsmaken voor Krul. Woedend was hij en die woede reageerde hij af op een waterzak. “Ik wist nergens van, anders had ik niet zo gereageerd. Zo’n goede toneelspeler ben ik niet. Het was emotie, maar ik had het niet moeten doen."

In tegenstelling tot Cillessen wist Krul wel van het masterplan van Van Gaal. Dat voelde niet goed, liever had hij het vooraf geweten. "Dan zouden dingen anders zijn gegaan. Dat heb ik ook met Frans Hoek en Van Gaal besproken. Waarom? De inhoud van dat gesprek houd ik voor me. Op dat moment baalde ik, maar ik wist ook dat ik de halve finale zou spelen."

Jasper Cillessen tegen Argentinië

9 juli, São Paulo. In de halve finales tegen Argentinië kwam Oranje opnieuw in een penaltyserie terecht. Dit keer mocht Cillessen wel blijven staan en stopte hij geen van de strafschoppen. Na de inzetten van de Spanjaard Xabi Alonso en de Australiër Mile Jedinak zag hij in Brazilië ook Lionel Messi, Ezequiel Garay, Sergio Agüero en Maxi Rodríguez scoren vanaf elf meter.

Cillessen heeft geen antwoord op de vraag of de wissel tegen Costa Rica zijn zelfvertrouwen voor de serie tegen Argentinië heeft aangetast. Een trauma wil hij het niet noemen. Wel weet hij dat hij nog steeds geen penalty heeft gestopt. De teller staat inmiddels op 24 niet gekeerde penalty's in zijn profloopbaan. De laatste was van Bartholomew Ogbeche van Cambuur.

Geluk

Als het aan Cillessen ligt, laat de eerste gestopte strafschop niet lang op zich wachten. Hij werkt hard aan zijn 'probleem' door op de training te oefenen en penalty's te bestuderen. "Je moet ook een beetje geluk hebben. Je kan alles goed doen, maar als ze een bal goed binnen schieten, heb je pech. Het zit me op dit moment niet mee."

Klagen doet twintigvoudig international Cillessen niet na een jaar vol hoogtepunten, met als toetje in december nog een nieuw contract bij Ajax tot medio 2018. Zijn voornemens voor komend jaar zijn duidelijk: ver komen in de Europa League, weer landskampioen worden met Ajax, presteren in de Champions League en met Oranje kwalificatie voor het EK afdwingen. Nog meer belangrijke reddingen. En een strafschop stoppen.

STER reclame