Ali Akgün werd gisteren in zijn auto in Istanbul geliquideerd
NOS Nieuws

'De onderwereld houdt niet op bij de grens'

Het is niet verwonderlijk dat Ali Akgün, een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces, en Vedat S. zijn doodgeschoten in de Turkse stad Istanbul. "De onderwereld houdt niet op bij de grens, en dat geldt zeker voor Turks-Nederlandse criminelen. Die verblijven graag in beide landen", zegt hoofdredacteur Wim van de Pol van crimesite.nl.

De reden daarvoor is de drugshandel, zegt Van de Pol. "Vrijwel alle heroïne die in Nederland verhandeld wordt komt uit Turkije. Istanbul is de plaats waar je moet zijn, want via die stad komen de drugs uit Iran met vrachtwagens naar Nederland", zegt hij. "Het is logisch dat ze elkaar ook daar bestrijden als ze ruzie hebben."

Volgens Van de Pol behoorde Akgün tot de Nederlandse onderwereld. "Hij ging veel om met mensen als Dino Soerel en Danny K. Die laatste staat terecht voor afpersing. Ook de doodgeschoten Hans Nijman hoort bij de groep waar Akgün mee omging."

Het zou volgens bronnen een knallende Kerst worden.

Wim van de Pol, hoofdredacteur crimesite.nl

Van de Pol had van zijn bronnen al gehoord dat het een "knallende Kerst" zou worden. "Ik dacht eerst: het zal wel meevallen. Maar nu gebeurt er dit." Een advocaat vertelde hem bang te zijn voor meer liquidaties.

De gevolgen voor het Amsterdamse liquidatieproces zijn niet groot nu een van de hoofdverdachten is vermoord, zegt Van de Pol. "Dat is een grote oceaanstomer. Die gaat gewoon voort." Er zijn nog veel anderen die het Openbaar Ministerie wil vervolgen.

De wet zegt dat als een verdachte overlijdt, het proces moet stoppen.

Peter Tak, strafrechtdeskundige

Ook strafrechtdeskundige Peter Tak ziet geen grote problemen voor het proces. "De enige consequentie van zijn overlijden is dat het OM hem niet verder mag vervolgen. De wet zegt dat als een verdachte overlijdt, het proces moet stoppen."

Er zouden wel consequenties zijn als Akgün heel veel verteld zou hebben over andere verdachten. "Maar dat is niet gebeurd. Hij is uitermate zwijgzaam geweest. Wat dat betreft is zijn moord voor het OM niet problematisch voor het bewijs tegen anderen."

Het OM had ook een probleem gehad als Akgün een deal had gesloten met justitie. "Dat had hij beter wel kunnen doen, want dan was de kans klein geweest dat hij was vermoord. In dat geval had hij bescherming gekregen van het OM", zegt Tak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl